Gerrit van der Schouw bij het carillon.
Gerrit van der Schouw bij het carillon. Foto: Tom Rietveld

180.000 euro nodig voor bespeelbaar carillon Catharina-kerk

Door: Monique Jansen OUD Cultuur

ZEVENBERGEN - De voorzitter van Stichting Carillon Zevenbergen Gerrit van der Schouw heeft een netwerk van begenadigde muzikanten en muziekliefhebbers om zich heen verzameld om samen een grootscheepse actie op te zetten. Doel: Het bestaande klokkenspel in de toren van NH Catharina-kerk op de Markt in Zevenbergen uit te breiden tot een bespeelbaar carillon met 36 klokken.

DOOR TOM RIETVELD

Nu zijn er 18 klokken en dan mag je het eigenlijk geen carillon noemen, maar een klokkenspel. Met een automaat is er een beperkt aantal nummers mogelijk. Maar er zijn ook andere beperkingen zoals harde en zachte tonen. Onlangs heeft Gerrit van der Schouw het toch klaargespeeld om een speciaal arrangement te componeren met de titel ‘WaterBells’ en die te laten klinken tijdens de officiële Water Inlaat van de Haven in Zevenbergen op 11 december.

Crowdfunding

Voor een volwaardig Carillon is een budget van € 180.000 nodig. “Veel geld, maar dan heb je ook wat. We doen een beroep op mensen en bedrijven met een warm hart om geld bij elkaar te krijgen.” Het stichtingsbestuur is een aantal acties aan het voorbereiden. Zoals ‘Adopteer een klok’. Ook het platform Voordekunst.nl zal door Crowdfunding meehelpen om dit culturele project te realiseren. In de loop van 2021 staat een groots zomerconcert gepland met optredens van een keur aan getalenteerde Beiaardiers uit het hele land, die gestreamd zullen worden op een groot scherm”.

Turbulent leven

Wat bezielt Gerrit van der Schouw om zoveel energie te stoppen in het Carillonproject? Muziek is hem met de paplepel ingegeven. Zijn vader had een pianozaak en was pianostemmer en reparateur. Zijn kinderen leerden allemaal piano spelen. Maar het advies aan zijn zoon Gerrit: “Ga nooit dit vak in. Er valt geen droog brood in te verdienen”. 

Dus ging Gerrit ‘elektronica’ studeren en maakte carrière bij Enraf-Nonius, leverancier/distributeur van medische instrumenten. “Over de hele wereld heb ik distributeurs aangesteld en getraind met mijn team”. In 2000 heeft hij gedurende vijf jaar een divisie EN-Projects opgezet om in Indonesië 53 revalidatiecentra in ziekenhuizen uit te rollen en 1440 mensen op te leiden. Al met al een turbulent leven.

Piano en orgel studeren

Al dit rennen en vliegen en veel onderweg zijn heeft hem niet afgehouden om piano/orgel te blijven studeren. Na de terugkomst in Nederland en zijn pensionering heeft hij er nog wat schepjes bovenop gedaan om her en der dienstbaar te zijn in tal van muziekverenigingen. Hij herinnert zich nog een anekdote bij het samenstellen van een fanfarekorps voor kinderen. “De jonge Bart Broere vertelde opgewonden thuis: Ik ga op Safari. Veel later is hij met zijn ensemble kampioen van Nederland geworden”.

Naar jezelf luisteren

Gerrit is les te gaan nemen bij Jaap Hillen, die cantor in Utrecht was en organist van de Grote Kerk in Breda. Zijn eerste wijze lessen die hij kreeg: “Je moet beter naar jezelf leren luisteren en ga de Kurt Thomas Cursus dirigeren volgen”. 

Enkele jaren geleden is Gerrit door een ontmoeting met Janno de Engelsman zich ook intensief gaan verdiepen in de kunst van Beiaardier. Om in woorden van de Beiaardier Heleen van der Weel van het Vredespaleis in Den Haag te spreken: ‘Deze vorm van cultuur mag nooit verloren gaan’, en dat klinkt als een klok.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief