<p>Het centrum van Fijnaart kent geen supermarkt.&nbsp;</p>

Het centrum van Fijnaart kent geen supermarkt. 

(Foto: Will Rombouts)

Bewoners: Historisch centrum van Fijnaart moet bruisend hart worden

  Economie

FIJNAART- Het historische centrum van Fijnaart moet het bruisende en vitale hart worden van het dorp. Dat werd donderdagavond duidelijk op een inloopavond die de gemeente Moerdijk organiseerde voor de inwoners. In dit bruisende hart moet vooral oog zijn voor de Brabantse gezelligheid: horeca, terrassen, kleine detailhandel en evenementen. Een link naar het bestaande evenemententerrein zou wenselijk zijn.


Dit was de uitkomst van een avond waarbij ruim 30 inwoners hun visie over de toekomst van het centrum van het dorp neerlegden bij de gemeente en het adviesbureau KuipersCompagnon.

“Een bruisend en vitaal centrum is van groot belang voor de leefbaarheid van het dorp, nu en in de toekomst”, trapte wethouder Danny Dingemans de avond af. In de afgelopen weken waren op straat al de nodige gesprekken gevoerd over hoe inwoners de toekomst van Fijnaart voor zich zien. Die informatie werd gebundeld en op deze avond gedeeld

Twee kernvragen

Er waren 2 kernvragen te beantwoorden: wat is nu het echte hart van Fijnaart en welke voorzieningen zijn daar nodig? Het adviesbureau KuipersCopmpagnon had verschillende opties opgetekend op basis van de straatinterviews. Maar tijdens deze avond werd duidelijk dat er voor de inwoners maar één locatie is: het historische centrum. Andere locaties als De Parel en het gebied rondom de Aldi werden nauwelijks genoemd. 

De inwoners willen trots zijn op hun dorp en dat kan als het vitale hart bruist van het leven. Het centrum moet een ontmoetingsplek zijn met ruimte voor horeca, terrassen en kleinschalige detailhandel. Ook moet er ruimte zijn voor evenementen en culturele initiatieven. Fijnaart staat bekend als muzikaal dorp en het zou wenselijk zijn als dat tot uiting komt door bijvoorbeeld een muziekpodium of cultureel centrum. Andere suggesties die geopperd werden zijn de opening van de oude haven en het betrekken van het huidige evenemententerrein bij het historische centrum. Doordat in het huidige historische centrum ook al woon- en zorgvoorzieningen zijn kan dit door deze combinatie uitgroeien tot een ontmoetings- en verblijfplaats en dus tot ‘het’ bruisend hart voor het hele dorp. 

Geen supermarkt nodig in centrum

Opvallend was dat de inwoners het er ook over eens waren dat een grote supermarkt daarbij niet noodzakelijk en wenselijk is in het hart. “Het grote aantal verkeersbewegingen en de logistieke uitdagingen voor wat betreft de bevoorrading maken het niet wenselijk en onuitvoerbaar om een grote supermarkt in te passen in het centrum. De huidige locaties zijn goed bereikbaar en bieden die infrastructurele faciliteiten die nodig zijn”, was de teneur.

Hoewel de inwoners blij zijn met het initiatief van de gemeente blijft er wel enige scepsis. “In het verleden zijn er al zo vaak plannen gemaakt waar geen uitvoering aan gegeven is. Nu moet het niet bij woorden blijven.”

Samenwerking in evenementen

Voor de inwoners van Fijnaart zijn evenementen van belang, dat wordt wellicht nog extra gevoed nu, als gevolg van de Coronamaatregelen, er al heel lang niets georganiseerd kan worden. Wilco van den Boogaard van ESF gaf aan het eind van de avond aan dat er inmiddels gesprekken lopen om alle evenementen meer vanuit een gezamenlijkheid te organiseren waardoor er een jaarkalender ontstaat en er meer mogelijkheden ontstaan. Deze samenwerking wordt ondersteund door de dorpstafel en is een prima initiatief om het historische centrum nog bruisender te maken.

Alle opmerkingen worden meegenomen en er kan gewerkt gaan worden aan een uitwerking van de plannen. De gemeente wil medio maart een vervolg sessie houden waarin een meer uitgewerkt plan op tafel komt. De planning is om nu een stip op de horizon te zetten waarbij sommige dingen een lange termijn uitvoering hebben en andere zaken wel snel uitgevoerd gaan worden.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;