Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Zuidelijke entree van Zevenbergen ondergaat grote metamorfose

Door: Tom Rietveld Economie

ZEVENBERGEN - De zuidelijke entree van Zevenbergen ondergaat een metamorfose. Het noodzakelijke onderhoud wordt gecombineerd om de veiligheid en de leefbaarheid van deze straat een fikse upgrade te geven. De nieuwe brug, de bestrating, de riolen, waterleidingen, kabelsystemen, de openbare verlichting en het groen zijn de belangrijke onderdelen van de reconstructie.

“Toen dit transformatie plan voor het gebied Hazeldonkse Zandweg, De Hil en het St. Jozefplein op tafel kwam hebben we gekeken naar: Wat is er nodig? En wat is er mogelijk? Ten eerste moet het voldoen aan alle technische randvoorwaarden. En dan kiezen voor een uitvoering met de beste oplossing, waarbij er ook geïnvesteerd kan worden om er iets moois van te maken.

 Er zijn vooraf drie inspraaksessies gehouden om omwonenden en bedrijven mee te laten denken over het conceptplan, zodat er rekening gehouden kan worden met hun belangen en ook om de overlast zoveel mogelijk te beperken. We hebben goed geluisterd en ook onze plannen aangepast. We hebben wel steeds veel moeten uitleggen. Als het definitieve plan er dan ligt en er is een GO gegeven dan zijn er bijna geen wijzigingen meer mogelijk”, legt wethouder Jack van Dorst uit.

Best goed gelukt

Bewoners en ondernemers zijn over het algemeen tevreden over hun inspraak: Sebastiaan Prein, bewoner aan het St Jozefplein: “Ik schrok me rot, toen ik in het conceptplan een bushokje voor mijn deur ingetekend zag. Dankzij de inspraak is het verplaatst naar een minder storende plek aan het begin van de straat”. Inee Andreae van Autobedrijf Andreae laat weten: “Al die werkzaamheden. Het is lastig en het is overlast, maar zij moeten hun werk doen en wij moeten ons werk doen, maar alles gaat in goed overleg. Als er een keer iets is, hoef ik maar via de speciale app KWS te informeren en ze lossen het op. Ik verheug me op die mooie nieuwe straat”.

Planning

De reconstructie van de Hazeldonkse Zandweg is nu bijna halverwege en er is al heel veel gebeurd. Voor de brug worden nu de fundamenten aangebracht, zodat straks de prefab onderdelen kunnen worden aangeleverd. 

De overallplanning van het totale plan wordt via slimme planningssoftware op de voet gevolgd en daar waar nodig bijgestuurd. Tweewekelijks is er overleg tussen uitvoerder en toezichthouder en de directe opdrachtgever van de Gemeente in de persoon van Dirk Bouwens en wethouder Jack van Dorst over de voortgang van het project. Op het werk zelf is er praktisch dagelijks contact met Iwar Kujawskide uitvoerder van de aannemer KWS Infra.

Brisantgranaat

Soms wordt de planning ruw verstoord door incidenten, zoals laatst de ontdekking door de kraanmachinist van een Brissant granaat in een rioolsleuf. Dan ligt een deel van het werk wel stil en is het wachten op de EOD (Explosieven Opruimingsdienst). Zij hebben de granaat geruimd en deze op een veilige afgeschermde plaats aan de Koekoeksdijk tot ontploffing gebracht. Het weekje sneeuw- en ijspret gooide de planning even in de war en ook de lekkage aan een gasbuis tijdens de graafwerkzaamheden was even slikken. 

Opdrachtgever Dirk Bouwens: “Ondanks wat tegenslagen blijven we focussen op de einddatum komende zomer. Ook hier is communiceren essentieel, we houden elkaar scherp”. Alle werkzaamheden bij elkaar vormen samen een aardige som geld. Een prijskaartje van 2,8 miljoen. Bijna de helft zit onder grond en is onzichtbaar geworden. De bewoners rondom het project hebben met eigen ogen kunnen zien wat er allemaal komt kijken voordat de uiteindelijke straat gelegd kan worden.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief