Medewerkers van E-fiber leggen glasvezel aan.
Medewerkers van E-fiber leggen glasvezel aan. Ebbes Fotografie

Komst glasvezelnetwerk in gemeente Moerdijk stap dichterbij

Door: Monique Jansen OUD Gemeente Nieuws

MOERDIJK - Als het aan het college ligt wordt de gehele gemeente Moerdijk voorzien van een glasvezelnetwerk. Dat moet overal zorgen voor snel en stabiel internet. Voorwaarden zijn dat de gemeenteraad instemt met de beoogde samenwerking met de leverancier E-Fiber en ook dat 30 procent van de huishoudens een abonnement wil. 

Op niet veel plekken is het buitengebied zo uitgestrekt als in gemeente Moerdijk. Weinig leveranciers hadden daarom belangstelling voor het aanleggen van breedbandinternet in de gehele gemeente. Positief aan de beoogde samenwerking met E-Fiber is dat zij geen eigen bijdrage aan geïnteresseerde bewoners en bedrijven doorberekent voor de aansluiting en haar diensten aanbiedt aan alle adressen binnen de gemeente.

Voorwaarden

De aanleg van een glasvezelnetwerk is een kostbare investering. E-Fiber wil deze investering graag doen, maar heeft daarvoor wel een minimale deelname nodig om de aanleg rendabel te maken. Deze grens ligt op 30%. Dat betekent dat 30% van de bewoners of ondernemers een abonnement moet afsluiten. Daarnaast wordt de gemeenteraad gevraagd eenmalig af te wijken van de legesverordening.

Wethouder Jack van Dorst is heel blij dat glasvezel eindelijk een stap dichterbij komt en hoopt op veel deelnemers: "Voor inwoners en bedrijven in het buitengebied is de internetvoorziening op dit moment nog heel slecht. Er zijn bijvoorbeeld boerenbedrijven die nu nog moeten inbellen. Maar ook in de kernen brengt glasvezel voor inwoners en bedrijven forse voordelen en verbeteringen met zich mee. Fantastisch nieuws dus."

Aanleg

Als de raad ook positief tegenover het plan staat, start E-Fiber met de campagneactiviteiten voor de minimale deelname. "Op het verdere traject hebben we als gemeente relatief weinig invloed. Immers, er is sprake van vrije marktwerking, waarbij ook nog de telecommunicatiewetgeving van invloed is", benadrukt Van Dorst, "E-Fiber bepaalt uiteindelijk wanneer de schop de grond in gaat en zal daarover ook met onze inwoners en bedrijven communiceren. Zodra de campagne start zullen ook wij daarover onze inwoners informeren."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief