<p>Niet alle baasjes rapen een hondendrol op</p>

Niet alle baasjes rapen een hondendrol op

(Foto: Shutterstock)

CDA Moerdijk: ‘Overlast hondenpoep en zwerfvuil nemen toe in onze kernen’

  Politiek

MOERDIJK - Speeltuintjes vol zwerfafval en hondenpoep. Het is een doorn in het oog van CDA-raadslid Silvana Vermunt. “Het straatbeeld van onze kernen is aan het veranderen. Zowel de hondenpoep als het zwerfvuil nemen in grote mate toe. Onze inwoners ondervinden hier steeds meer hinder door.” Zij wil dat de gemeente Moerdijk actie onderneemt om de overlast in te dammen.


Het CDA Moerdijk heeft daarom raadsvragen gesteld aan het college. Vermunt ziet ook een probleem in het apart inzamelen van plastic afval.

Winderige dagen

“Dit zorgt op winderige dagen voor een wirwar aan vervuiling.” De vuilnisbakken met inhoud wegen niet veel en waaien dan makkelijk door de Moerdijkse kernen heen. 

Het raadslid vroeg al eerder aandacht voor de problemen rondom zwerfvuil en hondenpoepoverlast, maar ziet verbetering uitblijven: “Het CDA Moerdijk vindt dat onze inwoners recht hebben op schone kernen waar ze met plezier kunnen wonen, werken en recreëren.” Vermunt wil weten op welke wijze en in welke mate Moerdijkse opsporingsambtenaren controleren en handhaven op het niet opruimen van de hondendrol.

Boa’s meer inzetten

Vermunt is benieuwd naar de BOA-capaciteit in Moerdijk en vraagt zich of er meer ruimte is om de boa’s eventueel vaker in te zetten. Verder wil ze weten hoeveel boetes boa’s hebben uitgedeeld in 2019 en 2020 voor het achterlaten van hondenpoep. Daarnaast zou het volgens haar goed zijn om strenger op te treden op het niet opruimen van de uitwerpselen in speeltuinen en op stoepen. 

Ook denkt ze na over het eventueel verhogen van de boetes voor het achterlaten van de hondendrollen. Vermunt vindt het belangrijk dat niet alleen stevig wordt opgetreden. Zij pleit ook voor een positieve stimulans voor hondenbezitters in de gemeente Moerdijk die de poep wel netjes opruimen en weggooien in een container.

Wegwaaiende containers

Sylvana Vermunt heeft ook nagedacht over de wegwaaiperikelen van de vuilnisbakken met plastic afval. “Is er een mogelijkheid om de containers voor plastic te verzwaren, dan wel vast te zetten aan aanwezige lantaarnpalen, zodat ‘wegwaaien’ van zowel container als inhoud te voorkomen?” Tenslotte vraagt ze wat de afspraken zijn met de afvalinzamelaar over het ophalen van plastic afval.

Hondenpoep grootste ergernis

In Nederlandse woonwijken blijken bewoners zich vooral te storen aan hardrijders en hondenpoep. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS uit 2018. Maar liefst 18 procent ziet het liefst dat gemeenten optreden tegen baasjes van honden die de poep laten slingeren. Uit de cijfers blijkt verder dat vooral 65-plussers zich storen aan de uitwerpselen.

`

Monique Jansen
Monique Jansen
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;