Het sociale gehalte onder de leden is hoog.
Het sociale gehalte onder de leden is hoog. Foto: Ties Steehouwer

Dynamic Tennis Moerdijk viert 20-jarig bestaan met toernooi

Door: Amber Kuijs Sport

KLUNDERT - Op vrijdag 12 oktober vieren de leden van Dynamic Tennis 50+ Moerdijk het 20-jarig bestaan van de club met een toernooi in de Niervaert in Klundert. De club bestaat uit leden uit Zevenbergen, Willemstad, Klundert en de kernen daartussen. De club heeft al een voorschot genomen op het jubileum met een etentje in de Fendertse Hoeve in Fijnaart. Uit de enthousiaste verhalen van voorzitter Erris Plooy en secretaris Margret de Vries-Van Loenen blijkt dat er niet alleen getennist wordt, maar ook dat het sociale gehalte hoog is.

Plooy vertelt dat de club eigenlijk geen 20 maar 21 jaar bestaat. "Het eerste jaar was een soort pilot van de gemeente in het kader van 50 plus in beweging. Dat sloeg toen zo aan dat er een jaar later een afdeling van Dutch Tennis werd opgericht in Zevenbergen en later in Klundert." Inmiddels zijn deze afdelingen versmolten tot Dynamic Tennis Moerdijk 50+. In het begin werd nog de naam Dutch Tennis gebruikt, maar dat leidde tot verwarring met het echte tennis. Ondanks het feit dat het een leuke sport is sloeg het vooral aan in de provincie Gelderland en in gedeeltes van het zuiden van Nederland. Er is wel een landelijke bond, maar daar is de club uit Moerdijk niet bij aangesloten. "We kopen bij hen wel de speciale rackets en de foamballen."

Materialen
De rackets en de ballen maken dat de sport vooral geschikt is voor ouderen die nog graag verantwoord willen sporten. Het racket heeft een kortere steel dan een tennisracket en de foamballen zorgen ervoor dat het spel minder snel is. Er wordt in de zaal gespeeld op de lijnen van de badmintonvelden. De spelregels zijn hetzelfde als die van tafeltennis. Het spel is gemakkelijk aan te leren zonder langdurige oefening vooraf, zodat al vrij snel optimale speelvreugde wordt beleefd. Bij een bezoek aan een oefenmiddag is deze spelvreugde van de spelers en speelsters duidelijk te zien. Om te voorkomen dat de sterke spelers steeds tegen elkaar spelen worden er aan het begin van de middag nummertjes getrokken. Ieder kwartier wordt er gewisseld. In totaal worden er per middag vijf rondes gespeeld. Aan iedere kant van het net staan steeds een speler en een speelster. Er wordt dus gemengd dubbel gespeeld.

Blessures
Blessures komen bij Dynamic Tennis nauwelijks voor. "Wel moet men er op letten dat er schoenen worden gekocht met een rond profiel onder de bal van de voet", vertelt Margret de Vries. Voordat er wordt begonnen met spelen geeft Anton Rotte een warming up en na afloop een cooling down. Op het ogenblik heeft de club 42 leden. De jongste is 61 en de oudste 84 jaar. Enkele jaren geleden had men nog 50 leden. De reden van de terugloop is volgens De Vries dat de mensen later met pensioen gaan.

Toernooi

Aan het toernooi op vrijdag 12 oktober doen spelers mee uit Nijmegen aan Barendrecht. Er wordt gespeeld van 13.00 tot 17.00 uur en het publiek kan gratis komen kijken. Op maandag van 15.15 tot 16.45 uur en op vrijdag van 14.30 tot 16.00 uur wordt er door de leden in de Niervaert gespeeld. Onder de naam Dynamic Tennis Moerdijk is er op YouTube een filmpje te zien van de club gemaakt door Paul Koevermans uit Klundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief