Foto: Shutterstock

Nachtvorst: Fruittelers beregenen bomen tegen kapotvriezen bloesemknoppen

  Weer

MOERDIJK - Moerdijkse fruittelers staan op scherp vanwege de nachtvorst. Als de bloesemknoppen van de bomen bevriezen, dreigt in het najaar de hele oogst te mislukken. 


De gemeente Moerdijk telt behoorlijk wat fruittelers. Wanneer de temperatuur teveel daalt, moeten zij de bloesems beregenen. Als een bloem eenmaal kapot is, kan er geen vrucht meer groeien. Beregenen voorkomt het kapotvriezen van de boom. Het water zorgt voor een laagje ijs op de bloemetjes die de tere knoppen beschermt. Telers gebruiken ook vuurkorven bij pruimen- en perenbomen om de bomen warm te houden. 

De komende nachten blijft het vriezen wat een gevaar oplevert voor de fruitbomen. Afgelopen nacht was het op verschillende plekken zelfs -7 graden aan de grond. Vanaf donderdag wordt het weer zachter. Tot met vrijdagochtend blijft de kans bestaan op lichte nachtvorst. Fruittelers zullen dan ook weinig aan slaap toekomen. 

Monique Jansen
Monique Jansen
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>