Afbeelding

Belg opgepakt voor stelen AED's

Door: Britta Janssen 112 Meldingen

RILLAND - Een 71-jarige Belg is vrijdag in Rilland aangehouden voor het stelen en helen van zeker drie AED's. Dit zijn apparaten die hulpverleners gebruiken wanneer iemand een hartstilstand heeft.

Donderdag leidde contact tussen Walcherse agenten en Middelburgse brandweermedewerkers tot de aanhouding van de verdachte.

Verkoopsite

Een vrijwillige brandweerman had onlangs een AED (automatische externe defibrillator of 'hartstarter') gekocht op een verkoopsite. Die bleek als gestolen geregistreerd. Dat wist de brandweerman, omdat hij bij een bedrijf werkt dat AED's verkoopt. Bij die koop, vanuit een camper in België, zag de man nog meer AED's liggen. Er werd opnieuw een afspraak gemaakt met de verkoper, voor vrijdag in Nederland. Hiervoor wachtte een speciaal politieteam de verkoper op. Zo konden de agenten de Belg in een camper op een parkeerplaats in Rilland aanhouden. In zijn camper lagen nog twee AED's die vermoedelijk gestolen zijn. De recherche onderzoekt deze zaak.

Levensreddend

AED's zijn apparaten die levens kunnen redden. Als iemand een hartstilstand heeft is het van levensbelang dat er binnen enkele minuten iemand te hulp schiet, met het liefst een AED bij de hand. Veel mensen zijn aangesloten bij een app die een signaal afgeeft als iemand in hun omgeving die hulp dringend nodig heeft. De hulpverlener krijgt dan door waar de dichtstbijzijnde AED hangt en spoedt zich daarnaartoe. 'Het is natuurlijk een ramp als de hulpverlener misgrijpt, omdat de AED is gestolen', laat de politie weten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief