Zeeuwse ouderen laatste tijd voor tweede of derde keer opgelicht
Foto:

Zeeuwse ouderen laatste tijd voor tweede of derde keer opgelicht

  112 Meldingen

KRUININGEN - De politie waarschuwt vooral oudere Zeeuwen voor digitale oplichtingspraktijken. 


Het blijkt dat ouderen de laatste tijd voor de tweede of soms derde keer voor duizenden euro’s zijn opgelicht. 

Het gaat om mensen die een paar jaar geleden veel geld zijn kwijtgeraakt toen ze ingingen op een aanbieding om te investeren in bitcoins of andere cryptomunten. Dit bleek oplichting te zijn. Zij worden nu opnieuw benaderd. "Schijnbaar houden deze daders een goede boekhouding bij”, zegt de politie. 

Begripvol

Volgens de rechercheurs gebeurt het op verschillende manieren. Zo krijgen ze begripvolle berichten waarin wordt aangeboden om te helpen het geld terug te halen. Daar moeten zij echter eerst voor betalen. Ook is er een variant waarin de ouderen wordt verteld dat met het geïnvesteerde bedrag winst is geboekt. Om dit geld te krijgen, moeten de mensen echter opnieuw investeren. 

Programma

Met toestemming wordt er vervolgens een programma op de computer geïnstalleerd dat deze overneemt waarna alle rekeningen worden geplunderd. "Uit onderzoek blijkt dat de daders vaak vanuit het buitenland bellen of ze maken gebruik van zogenaamde gespoofde telefoonnummers.” 

Identiteit

Dit zijn nummers, bijvoorbeeld van een bank, waarmee de daders een andere identiteit kunnen aannemen. “De daders en rekeningen lijken zich in het buitenland te bevinden, waardoor het een moeilijk verhaal voor de Nederlandse politie wordt." 

Melden

Volgens de politie zoeken banken tegenwoordig intensief contact met slachtoffers van oplichting. Soms is zelfs uit bescherming het internetbankieren op het moment van de ‘investering’ geblokkeerd. 

De politie roept alle slachtoffers op het te melden als ze zijn opgelicht. Ook moeten ze dit zo snel mogelijk aangeven bij hun bank. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>