Afbeelding

Ringrijders strijden in klederdracht om de prijzen in Yerseke

Algemeen

YERSEKE- Dit jaar is het voor de vijftiende keer ringrijden tijdens de jaarmarkt in Yerseke. Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' uit Wemeldinge viert dit jubileum zaterdag (20 mei) op een bijzondere manier. De leden rijden in Zeeuwse klederdracht; mannen in boerenpak en vrouwen als boerinnen. 

Ons Genoegen is in 1919 opgericht, de tijd dat er nog veel met paarden werd gewerkt en er nauwelijks tijd was voor ontspanning. De ringrijderswedstrijd werd één keer per jaar georganiseerd en het dorp liep er voor uit.

Ondernemersvereniging Tegenwoordig heeft de vereniging meerdere wedstrijden per jaar. “In de beginperiode was er eenmaal een wedstrijd in Wemeldinge en dat was het dan”, vertelt Rinus Mol (foto) uit Yerseke. Hij is in 1983 lid geworden van de vereniging en een jaar later zat hij in het bestuur. “Ondernemersvereniging Yerseke vroeg me of we in Yerseke wilden rijden. Nu organiseer ik het ringrijden met hulp van Jeanine Bruijnooge en Johnny Minnaard voor de vijftiende keer.”

Klederdracht Om het jubileum een feestelijk tintje te geven hullen de ongeveer zestien deelnemende ringrijders zich zaterdag in Zeeuwse klederdracht. Mede dankzij de sponsoring van winkeliers en bedrijven uit de regio is het mogelijk deze wedstrijd te rijden en daar is de vereniging blij mee.

Pollepel De ringrijderswedstrijden vinden plaats in Wemeldinge, Yerseke en Kruiningen. “In het jaar 2000 heb ik Kruiningen opgezet en twee jaar later Yerseke. Dat zijn hoogtepunten uit mijn bestuursperiode.” In 2008 is Mol na vierentwintig jaar als bestuurslid gestopt, maar tot op de dag vandaag is hij nog rijdend lid, zoals dat binnen de vereniging genoemd wordt. De 73-jarige Mol is uniek, omdat de meesten op die leeftijd niet meer ringrijden. “Ik vind het nog steeds leuk om te doen.”

Publiek Zaterdag bestijgen de deelnemers vanaf 10.00 uur op het Kerkplein in Yerseke hun versierde paarden. De jury en speaker houden alles vanaf een huifkar in de gaten. De vereniging hoopt op veel publiek, want dat maakt de wedstrijddag extra leuk voor de ringrijders.

BIJDRAGE KIM SINKE

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief