Afbeelding

Maatjesproject geeft vrijwilligers plezier

Algemeen

MIDDELBURG - Willem Dekker en Razzia de Brouwer zijn vrijwilligers bij het Maatjesproject van Humanitas Zeeland. Hierbij doen vrijwilligers samen met een persoon met een licht verstandelijke beperking leuke dingen. Humanitas Zeeland zoekt hiervoor nog vrijwilligers.

Willem Dekker en Razzia de Brouwer, beiden uit Middelburg, zijn vrijwilliger geworden nadat ze lazen over het project. “Ik wilde wat zinvols doen voor de mens”, vertelt De Brouwer. Dekker sluit hierbij aan: “In de weekenden ging ik al op pad en ik realiseerde me dat ik daarbij iemand kon meenemen.

Activiteiten Dekker is het maatje van Ralf. “Mijn vader hoorde over het Maatjesproject en vond het een goed idee om mij daarvoor in te schrijven”, vertelt Ralf. Hij heeft lang moeten wachten op een maatje en is erg blij met Dekker.  “Het is gezellig om wat samen te doen als mijn vader of broer niet kunnen.” De eerste ontmoeting tussen de twee was bij Ralf thuis, samen met Vicky Wiessner, coördinator bij het Maatjesproject. Het klikte en nu doen de twee eens in de maand een activiteit samen. “We fietsen meestal en nemen routes die ik niet ken, zodat ik de omgeving beter leer kennen”, vertelt Ralf. De twee doen ook wel eens andere activiteiten, zoals wandelen of naar de bioscoop gaan. “Ik vind het leuk om aan de medemens door te geven wat ik zelf heb geleerd”, vertelt Dekker.

Eye-opener Razzia de Brouwer is het maatje van Willy. “We zien elkaar een keer per week of twee weken”, vertelt De Brouwer. Ook zij doen verschillende activiteiten zoals fietsen, wandelen of exposities bezoeken. “Ik zoek dingen uit waarin Willy zich kan ontwikkelen.” De Brouwer vindt het fijn om iets voor een ander te kunnen doen en daarbij te merken dat ze het ook leuk vinden. “Het is een eye-opener voor me. Hij staat voor veel dingen open en dat vind ik verrassend.” Er gaat een wereld open voor de vrijwilligers. “De deelnemers hebben een heel andere leefwereld en zien dingen vanuit een ander perspectief”, vertelt Dekker.

Koppeling Voor het traject om maatje te worden maakt Vicky Wiessner de koppeling tussen een vrijwilliger en deelnemer. “We kijken naar de gemeenschappelijke interesses en hobby’s om te beslissen welke deelnemer bij welke vrijwilliger past”, vertelt Wiessner. Als er meerdere deelnemers bij een vrijwilliger passen, mag de vrijwilliger een maatje kiezen. “Tijdens het traject kunnen beide partijen altijd aangeven als het toch niet goed klikt.” De vrijwilligers krijgen cursussen aangeboden over het aangeven van grenzen, anders zijn en omgaan met emoties. Ook zijn er maatjesavonden waarbij vrijwilligers onderling verhalen kunnen uitwisselen en is er elk jaar een kerstdiner voor de vrijwilligers en deelnemers. Het Maatjesproject heeft momenteel zesentwintig koppelingen. Nog zesentwintig deelnemers op Walcheren en Beveland wachten op een maatje. Ook maatje worden? Kijk voor meer informatie op: www.humanitaszeeland.nl/projecten/maatjesproject

Op de foto: Vicky Wiessner (linksvoor), Razzia de Brouwer (linksachter), Ralf (rechtsvoor) en Willem Dekker (rechtsachter). BIJDRAGE DAPHNE MOL



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief