Afbeelding

Persoonlijke betrokkenheid centraal bij Yarden & van de Hee

Bedrijvig Nieuws

GOES – Arjen van de Hee is ooit begonnen als timmerman, maar werkt sinds 1991 voor- en met mensen. Hij oefent de afgelopen drie jaar met veel passie zijn beroep als uitvaartverzorger uit. Hij is hét aanspreekpunt voor begrafenissen en crematies in het Schelde-gebied. Vanaf voorbespreking tot nazorg staat een persoonlijke benadering centraal. Arjen wil steun en rust bieden zodat op passende wijze afscheid genomen kan worden van een dierbare.

“Mijn carrière is in vier woorden samen te vatten”, vertelt Arjen. “Van bouwen naar opbouwen. Voor een uitvaart moet ook een stevig fundament gelegd worden. Mensen moeten zichzelf er in her- en erkennen. Ik zoek altijd naar die verbinding. Het vertrouwen krijgen van mensen; dat is mijn overtuiging vanaf de eerste dag”. Volgens Arjen is dit een van de mooiste aspecten van zijn beroep. “Ik mag in de harten kijken van mensen die soms radeloos zijn. Het vak was geen roeping, maar heeft mij uitgekozen. Ik vind het fijn om rust te bieden in de chaos die soms ontstaat na overlijden en om mensen te verzorgen”.

Stropdas Volgens Arjen is er veel veranderd in zijn vakgebied de laatste jaren. “Het is allang niet meer een taak die uitgevoerd wordt door de man met de hoge hoed. Het mag allemaal veel persoonlijker en dat past prima bij mij. Het is echt een wisselwerking. Mijn primaire taak is om er voor te zorgen dat mensen goed op een uitvaart terugkijken. Goed afscheid nemen kan maar één keer en helpt je verder”. Betrokkenheid is wat hem betreft dan ook erg belangrijk, maar dan wel met gepaste afstand. “Ik ga niet mee staan huilen, maar wordt ook geraakt. Er zijn zo veel emoties zoals boosheid, de slappe lach of sprakeloos zijn en dat mag ook. Ik wil dienstverlenend zijn, breng inspiratie mee, maar cijfer mezelf wel weg. De kleur stropdas die ik tijdens de uitvaart draag is bijvoorbeeld een keuze van de familie”. Arjen signaleert de toenemende tendens tot cremeren die ontstaan is. “Cremeren lijkt makkelijker qua tijdsbeleving en ruimte. Een begrafenis vind ik zelf veel charismatischer. Vroeger hadden de meeste mensen lokaal een groter sociaal netwerk en voelden meer bewogenheid samen in leven én dood”.

Oproep Omdat Arjen nazorg een heel belangrijk onderdeel van zijn werk vindt, sluit hij altijd af met een bezoek waarin hij een kaars meebrengt. “Mensen van het Gors maken die, omdat ik het mooi vind dat te integreren in mijn werk. Zorg gaat nooit voorbij en gaat door alles heen; van kraamzorg tot uitvaartzorg en alles er tussenin. Ik wil dat iedereen oproepen: het is makkelijk om bij een uitvaart te zijn, maar dat is maar een korte termijn pleister. Blijf betrokken en houdt aandacht voor elkaar”. Arjen is bezig met een concept om kleine zelfstandigen en instanties bij elkaar te brengen die werkzaam zijn in de zorg- en dienstverlening. “Er zou een plek moeten zijn waar mensen naar toe kunnen met vragen over wat dan ook op het gebied van zorg- en dienstverlening”. Vooralsnog richt Arjen zich vooral op zijn werk als uitvaartverzorger. “Er komen steeds meer uitvaartverzorgers bij, maar dat ben je niet zo maar. Opleiding, registratie en keurmerk vragen investering. Elke familie heeft recht op de tijd die ze nodig heeft. Ik breng rust door een scenario aan te bieden. Door soms kleine handelingen als helpen bij het sluiten van de uitvaartkist of zelf de rouwauto te rijden; door iemand onderdeel te maken van de uitvaart creëer je een herinnering. Op deze manier sterft iemand nooit echt”.

Voor info: Yarden & van de Hee, Donkerstraat 20 Goes, 06-42179417, arjen.vandehee@yarden.nl facebook.com/yarden.van.de.hee.uitvaartzorg – yarden-vandehee.nl

BIJDRAGE FOTO JESSICA ROOVERS Arjen van de Hee van uitvaartzorg Yarden & van de Hee.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief