Afbeelding
Foto: F. van Pagee

Danique Tolhoek haar droom is profvoetbalster worden

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

KAPELLE - Danique Tolhoek voetbalster bij voetbalvereniging Kapelle uitkomend voor de JO13-1 droomt ervan in de top te geraken van het Nederlandse damesvoetbal. In haar leeftijdscategorie min of meer al geslaagd door waar ze nu staat, ze is geselecteerd tot bij de topgroep Zuid in Eindhoven. Eerst nog in haar eigen leeftijdscategorie maar nu doorgeschoven naar MO14/15 waar zij slechts enkele weken 13 jaar is omdat het te gemakkelijk ging. De KNVB legt de lat steeds hoger wanneer blijkt dat speelsters een hoger niveau aankunnen, zo ook bij het nog jonge Kapelse talent.

Danique begon als minipupil bij voetbalvereniging Kapelle op een leeftijd van zo'n 4 en een half jaar. Vanaf dat moment gaat er geen dag voorbij of ze is één met de (voet)bal. Ze heeft altijd tussen de jongens gespeeld waar ze nog steeds haar 'mannetje' staat, zelf als spelverdeelster. Op 10-jarige leeftijd gescout door de KNVB waarna ze werd uitgenodigd voor een selectietraining bij Regio-Zuidwest te Dinteloord. Ze traint hier nog steeds elke week op woensdag, inmiddels ook door geselecteerd naar de topgroep Zuid in Eindhoven. Extra training op nog een hoger level met ook wedstrijden op dit niveau, deze groep wordt klaargestoomd voor het jaarlijkse toernooi in Schalkhaar waar de Nederlandse top bij elkaar komt om te strijden om het tegen elkaar op te nemen. Danique speelde reeds op een voetbal 2-daagse gehouden in Barneveld meerdere wedstrijden voor de eerder genoemde topgroep. Naast de trainingen, wedstrijden voor Kapelle JO13-1 en de KNVB-selecties gaat ze elke zondag ook naar RSFA Rotterdam. Dit is een voetbalschool waar ze extra techniek- en conditietrainingen krijgt. Binnenkort mag ze op stage bij MO15 Feyenoord waar ze erg naar uitziet.
Naast dit drukke programma in haar sport, is schoolgaan en ook hierin een goed resultaat behalen een pittige opgave. Ze krijgt veel medewerking van de directie (Pontes), vrijstelling op wedstrijddagen en mag toetsen op andere tijdstip inhalen. Dit op voorwaarde dat de schoolresultaten er niet onder lijden, zo niet voldoende zijn. Ze haalt veel plezier uit de sport, moet er soms leuke dingen voor laten om fit te geraken voor trainingen/wedstrijden. Tot nu toe heeft ze het er voor over, hoopt dat haar droom 'om profvoetbalster te worden' uit zal komen.

Als volger van ook het jeugdvoetbal voor zover dat mogelijk is, was Danique mij ook opgevallen. Nadat we hoorden over haar stappen richting de top in het meidenvoetbal, bezochten we ook een training te Dinteloord bij voetbalvereniging Prinsenland. Looptraining, positiespel, partijvorm, maar ook zeker aandacht voor de discipline met daarnaast nog eigenschappen die in de top worden vereist. Al de aandacht voor haar persoonlijk leek haar niet zo bezig te houden, alle energie en aandacht gericht op de training. Ook bezochten we nog een wedstrijd van Kapelle JO13-1 tegen MOC'17 JO13-2 (1e klas) die met 3-2 werd gewonnen, daarin was te zien haar handelingssnelheid aan de bal. Nauwelijks tijd voor een actiefoto door het snelle spel, soms zonder zelfs de aanname met het één keer raken, dan weer een uitstekende aanname met een eveneens rappe pass op een medespeler. Tijdens deze wedstrijd scoorde haar teamgenoot Kirsten twee fraaie treffers vol in de bovenhoek, eens te meer blijkt dat het damesvoetbal leeft. Mogelijk ook kansen biedt voor meiden als Danique in de topsport, of zelfs een Oranje-Leeuw die onze regio mogelijk doet trotseren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief