Monument gevallen Nederlands-Indie
Monument gevallen Nederlands-Indie Foto: Dhr. Sjaak van Loo

Dodenherdenking Hansweert met onthulling nieuw monument

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

HANSWEERT - Tijdens de Dodenherdenking (vrijdag 4 mei) is er ook een plechtigheid in Hansweert. Die begint om 18.45 uur met een inloop in dorpshuis Kaj Munk in Hansweert.

Om 19.15 uur loopt het gezelschap van het dorpshuis in een stille tocht, onder begeleiding van muziekvereniging Scheldegalm naar de algemene begraafplaats aan het Zijpe in Hansweert. Voorafgaand aan de 2 minuten stilte zal burgemeester Jose van Egmond eerst een monument onthullen voor de plaatselijke burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op het herdenkingsmonument komen vier namen van burgerslachtoffers te staan. Het gaat om de 5-jarige Paulina Neeltje Johanna Kruijf, Petrus Constantinus Driedijk (26 jaar) en Anna Maria van Immerseel-d'Hondt (44 jaar) en haar 15-jarige zoon Petrus Joseph van Immerseel.

Ben van der Borgt uit Hansweert diende een verzoek in bij de gemeente Reimerswaal voor het monument. Moeder en zoon Van Immerseel waren zijn oma en oom. Zij kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven doordat hun huis in brand vloog toen een overvliegend Engels gevechtsvliegtuig werd beschoten. Na publicaties over de realisatie van het monument meldden zich nog twee nabestaanden. Daardoor kunnen er vier namen op het monument worden geplaatst.

Na het spelen van een aantal hymnes en de Last Post zullen de aanwezigen om 20.00 uur twee minuten stilte in acht nemen, gevolgd door het Wilhelmus.

Na het Wilhelmus volgt een kranslegging en zal Burgemeester Jose van Egmond namens de gemeente Reimerswaal een herdenkingswoord uitspreken waarna overige aanwezigen gelegenheid wordt geboden bloemen of kransen te leggen. Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst is er gelegenheid tot napraten in dorpshuis Kaj Munk.

Iedereen is welkom bij deze herdenking voor alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Aansluiten bij de plechtigheid kan ook tijdens de stoet of op de begraafplaats.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief