Een voorbeeld van een vaantje.
Een voorbeeld van een vaantje. Foto Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Vrijwilligers gezocht voor meidoorncontroles in Zuid-Beveland

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) zoekt vrijwilligers die willen helpen bij het controleren van landschappelijke beplantingen op bacterie-infecties. Het gaat voornamelijk om heggen met veel meidoorns op Zuid-Beveland.

 

De heggen in het Zuid-Bevelandse landschap worden bedreigd door 'bacterievuur'. Dit is een besmettelijke ziekte die begin zestiger jaren voor het eerst van zich deed spreken en sindsdien met enige regelmaat terugkomt. Dat kan rampzalig zijn voor kwekers, telers, maar ook voor natuur en landschap.

Vaantjes

De eerste verse aantastingen van bacterievuur, ook wel perenvuur genoemd, treden op als de struiken net goed in blad en bloesem staan en de temperatuur boven 17 graden Celsius stijgt. De uiteinden van jonge scheuten gaan bruin tot zwart verkleuren en hangen er dan een beetje bij als een uitgebrande lucifer, dit verschijnsel noemt men 'vaantjes'. Ook de bloemen kunnen besmet raken. Infecties kunnen er al snel toe leiden dat de desbetreffende struik jarenlang wegkwijnt. Dit kan worden voorkomen als de aangetaste delen tot ruim 50 centimeter onder de zichtbare aantasting worden weggeknipt.

Duim

Op voorwaarde dat dit regelmatig en nauwkeurig gebeurt blijkt deze aanpak de ziekte onder de duim te houden. Het werk bestaat uit het lopen langs hagen om zieke takken eruit te knippen. Grotere of dikkere takken worden later door de eigenaar zelf of door SLZ verwijderd. De locatie ervan wordt met gps vastgelegd.

Meehelpen?

De specialisten van SLZ zijn, samen met vrijwilligers, vanaf eind mei tot eind van de zomer op pad in het buitengebied van Zuid-Beveland om de meidoornhagen te controleren. Zij zoeken daarbij nog hulp van vrijwilligers. Bent u geïnteresseerd of wilt u zich gelijk aanmelden als vrijwilliger om één à tweemaal per week een dag het veld in te gaan, stuur dan een email naar info@landschapsbeheerzeeland.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief