Jumpin' De Weel biedt voor ieder wat wils. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Jumpin' De Weel biedt voor ieder wat wils. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Jumpin' De Weel in Nisse biedt vol programma

Door: Britta Janssen Sport en vereniging

NISSE – Van dinsdag 31 juli tot en met zondag 5 augustus vindt het hippische evenement Jumpin’ De Weel plaats op het terrein aan de Ambachtsherendijk in Nisse.

Jumpin' De Weel is een initiatief van Paardensportvereniging De Weelruiters en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Naast wedstrijden voor zowel beginnende amateurs als de internationale subtop worden er tal van aanvullende activiteiten georganiseerd. Er is een streekmarkt en kinderboerderij en er worden demonstraties en shows gegeven.

Festivalachtig

Jumpin’ De Weel, dat zeventien jaar geleden begon als tweedaagse springwedstrijd, is uitgegroeid tot een sportevenement van zes dagen met een programma variërend van beginnersklasse tot en met de klasse ZZ licht (dressuur) en 1.50 meter (springen). Volgens bestuurslid Kees Willeboer heeft Jumpin' de Weel een heel groeiproces meegemaakt. “Niet alleen in aantal deelnemers en bezoekers, maar ook in oppervlakte. We begonnen met één graspiste en nu is het terrein zes hectare groot. Omdat het allemaal zo compact is, hangt er een knusse, beetje festivalachtige sfeer.”

Programma

Wat Jumpin' De Weel volgens Willeboer extra bijzonder maakt, is het brede programma. “Er is veel ruimte voor nevenactiviteiten, zeker vergeleken met andere concoursen." Traditioneel is de zaterdag de dag voor 'het grote publiek'. "Er is een streekmarkt, kinderboerderij, wedstrijd ringsteken, het vliegend tapijt, schminken en de paardencarrousel. Ook zijn er springkussens, is er een demonstratie stokpaard springen en is Herman Nauta, karikatuurtekenaar, aanwezig om mooie portretten te maken. ’s Middags kunnen kinderen een ritje op een pony maken.

Laagdrempelig

's Avonds vindt er een feest plaats met verschillende optredens. “Deze feestavond is het enige onderdeel waarvoor kaarten gekocht moeten worden. Voor de rest is het evenement gratis toegankelijk. Dit doen we bewust om het laagdrempelig te houden. Jumpin' De Weel is daardoor echt beroemd geworden en is steeds meer een ontmoetingsplaats geworden voor liefhebbers van de sport en mensen uit de wijde omgeving die voor het festival zelf komen. Dat is ook het leuke ervan.”

Mix

Dit jaar verwacht de organisatie tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers. “Verdeeld over het evenement komen tussen de achthonderd en duizend paarden de ring in. De subtop ontmoet elkaar hier en de mix van verschillende klassen maakt de wedstrijden vaak extra spannend. Bovendien zijn de meer dan vierhonderd vrijwilligers bepalend voor de goede sfeer. Alles bij elkaar maakt Jumpin' De Weel tot een uniek en populair evenement.”
Klik hier voor meer informatie. 

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief