Ook de hond mag mee op Fruiteeltroute. ARCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK
Ook de hond mag mee op Fruiteeltroute. ARCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Fietsen, leren en proeven bij Fruitteeltroute

Door: Britta Janssen algemeen

KAPELLE - Bij goed weer stappen er zaterdag (11 augustus) in Kapelle misschien wel achthonderd fietsers op hun stalen ros voor de jaarlijkse Fruitteeltroute.


Tijdens de tocht mogen zij bij verschillende fruitteeltbedrijven een kijkje achter de schermen nemen en natuurlijk fruit proeven. Ook komen er oude ambachten tot leven en zijn er demonstraties, zoals met de mobiele fruitpers. Dit keer zullen de fietsers door het warme weer ongetwijfeld ook de gevolgen van de droogte ervaren.

Kattendijke
Al enkele jaren organiseert het Fruitteeltmuseum in Kapelle in augustus de Fruitteeltroute. De ongeveer 35 kilometer lange tocht voert langs het water en door de boomgaarden, heeft negen stops en is geschikt voor het hele gezin. Dit jaar is de route met een stop in Kattendijke iets anders dan vorig jaar. “Er zijn fruittelers die het zo leuk vinden dat ze ieder jaar willen meedoen, maar we proberen ook nieuwe bedrijven te laten deelnemen”, vertelt Nel Koopman van het Fruitteeltmuseum. Het mogen dan wel allemaal fruitteeltbedrijven zijn, maar per soort vrucht kan het productieproces verschillen. “En bijvoorbeeld de machinerie is bij het ene bedrijf moderner dan bij het andere. Ook zijn er telers die met het kweken van nieuwe rassen experimenteren.”

Aardbeien
De Fruitteeltroute heeft het Fruitteeltmuseum als start- en eindpunt. Daardoor horen Koopman en haar collega’s vaak bij terugkomst hoe ze de tocht ervaren hebben. “We krijgen veel positieve reacties. Er zijn vaak nieuwe deelnemers, maar er zijn ook mensen die bijna elk jaar mee fietsen. Ze vinden het leuk om bij bedrijven te kunnen rondkijken. Hoe telers snoeien, hoe ze het fruit opslaan. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat aardbeien op de grond groeien, maar bij familie Remeeus zie je dat ze in hangende bakken groeien. Je kunt ze op ooghoogte plukken.”

Verder zetten onder meer de fruitteeltbedrijven van maatschap Schipper en familie Boonman hun deuren open. Bij de molen in Wemeldinge is er een stop met de verkoop van pruimen. De andere adressen blijven een verrassing, zegt Koopman.

Bloesemroute
De Fruitteeltroute is een voortvloeisel uit de Bloesemroute die al langer bestaat. “Deelnemers aan de Bloesemroute merkten op dat ze nu de bloesems hadden gezien, maar het fruit ook wel eens wilden zien hangen. Zo is de Fruitteelroute ontstaan.” De Bloesemroute vindt in eind april, begin mei plaats. Dan mogen de fietsers onder leiding van een gids de boomgaarden in.

Droogte
Aan animo voor de Fruitteeltroute is er geen gebrek, maar het succes hangt wel deels af van het weer. “Als het weer goed is, doen er wel 750 tot 800 mensen mee. Bij regen hebben we wel eens 300 tot 400 deelnemers gehad. Dat was ook heel mooi.”
Het zal de fietsers zaterdag vast opvallen dat het al lange tijd warm en droog is. “Het fruit heeft inmiddels wel te lijden van de droogte. Water is nu wel nodig.” Het seizoen is nog niet voorbij, dus het is voor de fruittelers te hopen dat er beter weer aankomt.

Goed doel
Aan de Fruitteeltroute is een goed doel gekoppeld. Dit keer is dat hospice het Clarahofje in Goes. Medewerkers hebben een informatiestand bij een van de deelnemende fruitteeltbedrijven en de fietsers kunnen een spel doen waarvan de opbrengst bestemd is voor het hospice.

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over deelnemen aan de Fruitteeltroute. Het entreebewijs biedt ook toegang tot het in dit voorjaar vernieuwde museum.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief