Dick-Jan de Lange van de Kromme Spaak is een van de fietsenmakers die deelnemen aan het evenement.
Dick-Jan de Lange van de Kromme Spaak is een van de fietsenmakers die deelnemen aan het evenement. Foto: Jessica Rovers

'Kennismaking met e-bike én veiligheid staan centraal'

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

GOES – Maandag 10 september vindt in de Zeelandhallen in Goes het eerste Zeeuws E-bike Event plaats. Oud-wielrenner Henk Lubberding geeft een e-bike clinic en er zijn workshops. Het doel van het event is mensen bekendmaken met het elektrisch fietsen en hen informeren over de veiligheid.

Het evenement is een initiatief van de provincie Zeeland, samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), Veilig Verkeer Nederland (VVN) en verschillende fietsenmakers, onder wie Dick-Jan de Lange van fietsenhandel De Kromme Spaak in Kapelle. 

Uniek

“Op verschillende plekken heeft eerder de Zeeuwse E-bike Dag plaatsgevonden", vertelt De Lange. "Omdat de provincie het evenement breder wilde opzetten, pakken we het nu anders aan. Nieuw is dat er fietsfabrikanten deelnemen; Batavus, Sparta en Koga, maar ook minder bekende merken doen mee. Naast zo'n twintig leveranciers zijn er vele Zeeuwse fietsenmakers. Dit maakt het uniek.”

Testparcours

De Lange verwacht zo'n duizend bezoekers. Na de opening door gedeputeerde Harry van der Maas kunnen bezoekers deelnemen aan workshops, zoals 'Zo lang mogelijk mobiel'. Er is een e-bike te winnen en bezoekers kunnen meedoen aan een quiz van VVN. Fietsenmakers en fietsfabrikanten presenteren een groot assortiment e-bikes. Toch is verkoop geen doel van het evenement, zegt De Lange. “Het is geen verkoopbeurs. Het gaat ons vooral om het informeren van mensen over e-bikes. Er is een testparcours en pitstraat waar mensen met hun eigen fiets langs kunnen komen voor een check. Deze wordt bemand door achttien leerlingen van de Tweewieler Academy uit Middelburg. Ook kunnen bezoekers een bodyscan laten maken, waarmee ze hun fiets helemaal op maat kunnen laten afstellen.”

Ongevallen

Omdat er steeds meer mensen op e-bikes rijden, neemt het aantal ongevallen volgens De Lange toe. "Dat wil niet zeggen dat een e-bike niet veilig is, maar mensen moeten er wel bewust mee omgaan”.

Schroom

Ongeveer de helft van de verkochte fietsen zijn e-bikes en De Lange verwacht dat dit verder toeneemt. “Momenteel zijn fietsen met een middenmotor in opkomst. Vroeger moest je niet aan fiets kunnen zien dat deze elektrisch was, maar nu zijn mensen over die schroom heen. Het imago is veranderd en de doelgroep is breder geworden; ook scholieren rijden op e-bikes. Ze bieden veel voordeel. Je hebt een fietsbeleving zonder bezweet te raken en de afstanden worden groter. Omdat mensen vaker de fiets pakken in plaats van de auto is de toename van het aantal e-bikes bovendien een mooie ontwikkeling voor het milieu.”

Entree en parkeren voor het event zijn gratis. Meer informatie over het Zeeuws E-bike Event is te vinden op de website van het ROVZ.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief