App helpt te praten over zelfdoding

MIDDELBURG - Om zelfdoding beter bespreekbaar te maken is er een nieuwe app gelanceerd.


Onder de naam ‘Zeeland Zonder Zelfmoord’ werken onder meer de GGD Zeeland, Emergis, politie, de dertien Zeeuwse gemeenten en 113 Zelfmoordpreventie samen om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen.

Zorgen

Hiervoor is de ‘Vraag Maar-app’ ontwikkeld. Die is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt of iemand in zijn omgeving misschien denkt aan zelfdoding. De app geeft tips hoe zij op een laagdrempelige manier over zelfdoding kunnen praten, om de ander gelegenheid te geven zelfmoordgedachten aan te kaarten.

Tegenstelling

‘Veel mensen vinden het moeilijk om over zelfdoding te praten, maar in tegenstelling tot wat men soms denkt, breng je iemand niet op gedachten door hierover te praten’, stelt de campagneorganisatie. ‘Je kunt het risico op suïcide juist verkleinen door er met de ander over te praten.’ Het kan helpen om de eenzaamheid en spanning weg te nemen en een oplossing te vinden, aldus de organisatie.

Uitleg

In de ‘Vraag Maar-app’ staat uitleg over suïcidegedachten, feiten en fabels over zelfdoding, signalen en oefeningen. De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple, bij Google Play en via 113.nl/VraagMaar.

Taboe

In Nederland sterven volgens de organisatie gemiddeld vijf mensen per dag aan zelfdoding. ‘Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders krijgen in hun leven te maken met suïcidale gedachten.’ Daarom voert 113 sinds twee jaar campagne om het taboe rondom praten over zelfdoding te doorbreken.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>