Afbeelding
Foto: Beeldbank Middelburg

Subsidie voor verduurzaming monumenten

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Het project Duurzame Monumenten Zeeland ontvangt 148.777 euro subsidie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Hiermee kunnen eigenaren van monumentenpanden hun huis groener maken.
 

Duurzame Monumenten Zeeland helpt eigenaren van monumenten hun woning te verduurzamen. Hiermee draagt het project bij aan de doelstelling van het Zeeuws Energieakkoord: een energieneutrale particuliere woningvoorraad in 2045.

Urgentie

Binnen het project werken gemeenten, bouwbedrijven, installateurs, HZ University of Applied Sciences en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) samen voor energiezuinige monumenten. Die urgentie is volgens de betrokken partijen groot. ‘Het energieverbruik in monumentenpanden is hoog en de eisen qua comfort, gebruik en onderhoud zijn bijzonder. Voor eigenaren is het vaak onduidelijk welke maatregelen zij kunnen nemen.’

Warmtefoto's

Met de subsidie bekostigt het project ‘blowerdoortesten’, warmtefoto’s van daken, een monumentenplatform en een informatieloket voor energiebesparing. Bij een blowerdoortest wordt er lucht in een pand geblazen om de kierdichting en ventilatie te controleren.

Monumentenpaspoort

Duurzame Monumenten Zeeland begon in 2017 een proef in Middelburg, Veere en Zierikzee, omdat hier relatief veel monumenten dienen als woonhuis. Het project kreeg al eerder 26.721 euro en 138.244 euro. Dit is onder meer besteed aan het maken van warmtefoto’s, het vereenvoudigen van vergunningaanvragen voor zonnepanelen en de ontwikkeling van monumentenpaspoorten. Medewerkers van de Zeeuwse Monumentenwacht zijn opgeleid tot duurzaamheidsdeskundigen en kunnen nu voor elk monument een paspoort opstellen. Hierin staan de voor dat monument specifieke energiebesparende en comfortverhogende maatregelen. ‘Er zijn al zestig van deze paspoorten opgesteld.’

Navolging

De ontwikkeling van de monumentenpaspoorten krijgt landelijk navolging. ‘Via de Vereniging Provinciale Monumentenwacht Nederland (VPMN) gaan alle Nederlandse provincies het monumentenpaspoort gebruiken.’

Uitbreiding

Duurzame Monumenten Zeeland heeft nu subsidie gekregen voor de derde fase. De al opgestarte activiteiten lopen door en er wordt gekeken hoe ze in de rest van Zeeland kunnen worden ingevoerd.

Aanmelden

Aanmelden voor het platform waar eigenaren en bewoners van monumenten ideeën kunnen delen kan door te mailen naar: a.hannewijk@middelburg.nl.



 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief