De monumentale treurbeuk is inmiddels gekapt.
De monumentale treurbeuk is inmiddels gekapt. Foto: Gemeente Kapelle

Monumentale beuk begraafplaats Wemeldinge gekapt

Door: Britta Janssen Algemeen

WEMELDINGE - De monumentale treurbeuk op de begraafplaats in Wemeldinge is gekapt. De boom was zo aangetast door ziekte dat die op instorten stond, aldus de gemeente Kapelle.

De beuk stond al sinds 2016 onder verscherpt toezicht. ‘De boom was aangetast door een honingzwam op de wortels en stam’, aldus de gemeente Kapelle. ‘Het vooruitzicht was dat de boom de aantasting niet zou overleven, maar nog wel enkele jaren zou kunnen blijven staan.’

Dood

Kapelle liet nader onderzoek doen toen de boom rond de aantasting geen herstelgroei liet zien en minder bladeren kreeg. ‘Bij dit onderzoek afgelopen voorjaar bleek de aantasting van de zwam erg hard te gaan. De boom is afgelopen zomer dood gegaan.’

Noodkap

De gemeente wilde de beuk na het proces voor de omgevingsvergunning deze winter kappen, maar heeft nu een noodkap uitgevoerd. ‘Bij een controle afgelopen week bleek de aantasting zo ernstig, dat er een hoog risico op instorten of zware takbreuk was.’ Daardoor zouden bezoekers van de begraafplaats volgens Kapelle gewond kunnen raken of gedenkstenen beschadigd kunnen worden.

Nieuw

Ter vervanging van de gekapte beuk plant de gemeente een nieuwe boom op de begraafplaats. Die komt op een andere plek te staan, omdat anders de honingzwam op de oude wortels in de grond de nieuwe boom besmet, laat Kapelle weten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief