Bouw hoogspanningsmasten jaar vertraagd

KRUININGEN - Netbeheerder Tennet heeft donderdag in Kruiningen het informatiecentrum voor de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland geopend. Hier vertelde projectmanager Nicolien Vrisou van Eck van Tennet dat de aanleg door het ontbonden contract voor de bouw van de masten zo’n jaar vertraging oploopt.
 


Tennet streefde ernaar de 380 kV-hoogspanningsverbinding in 2020 te realiseren. Die planning is niet meer haalbaar, doordat de netbeheerder het contract met bouwbedrijf Heijmans en het Duitse Europoles voor het ontwerp en de bouw van de hoogspanningsmasten tussen Borssele en Rilland in oktober heeft opgezegd.

Moeilijk

“Er was te veel discussie over de kwaliteit van de masten en het behalen van de planning”, blikte Vrisou van Eck in het nieuwe informatiecentrum op het treinstation Kruiningen-Yerseke terug. “Dat was een moeilijk besluit, want het maakte de planning onzeker. We zijn nu druk bezig met de nieuwe planning.”

Voorjaar

Tennet moet de opdracht voor de realisatie van de masten opnieuw aanbesteden en hoopt dit voorjaar een nieuwe partij te hebben gevonden. Vrisou van Eck zei dat het belangrijk is de vertraging zoveel mogelijk te beperken. “De vraag naar transportcapaciteit neemt toe en we kunnen geen onderhoud plegen aan de bestaande hoogspanningsverbinding, omdat we delen van de verbinding niet uit gebruik kunnen nemen.”

Doseren

In het informatiecentrum komen bezoekers meer te weten over deze vraag naar capaciteit en allerlei andere onderwerpen die met de aanleg van de hoogspanningslijn te maken hebben. De nieuwe verbinding is volgens Tennet belangrijk voor de leveringszekerheid van elektriciteit in Zeeland, maar ook om de duurzame energie van de nieuwe windparken voor de kust van Walcheren te transporteren. “Energie kunnen we niet opslaan, dus het moet kunnen blijven stromen”, legde Peggy Steenbergen uit. Zij is namens Tennet woordvoerder voor het project Zuid-West 380 kV West. “Een kolencentrale kun je uit- en aanzetten om te doseren, maar met duurzame energie uit zon en wind krijgen we meer pieken en dalen in het aanbod. Bij meer wind heb je meer energie dan bij weinig wind en we moeten genoeg capaciteit hebben om dit te transporteren.”

Informatie

Alle betrokkenen bij het project, zoals grondeigenaren, en andere geïnteresseerden zijn vanaf deze week elke dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur welkom in het informatiecentrum. Het blijft open tot de hoogspanningslijn in gebruik is en de informatiepanelen worden regelmatig vernieuwd. Iedereen kan terecht voor informatie en om vragen te stellen.
Een maquette, filmmateriaal en interactieve kaart geven bezoekers een beeld van de komende werkzaamheden. De Virtual Reality-experience geeft een inkijk in de wereld achter het stopcontact, van de windmolen tot het gebruik van de waterkoker. Ook voor kinderen is deze VR-bril geschikt. Tennet hoopt dan ook schoolklassen over het project te vertellen in het centrum.

Borsele

“We vinden het belangrijk om bereikbaar te zijn voor mensen”, vertelde Steenbergen. “Daarom komt er misschien ook een informatiestand in het gemeentehuis van Borsele, omdat Kruiningen voor mensen in die gemeente best ver weg is.”

Verderop in het traject, als er meer bouwactiviteiten zichtbaar worden, gaan Steenbergen en haar collega’s ook met een camper op toer om inwoners te informeren.
Klik hier voor meer informatie.

 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief