Marius Weststrate bij een van zijn tekenwerken.
Marius Weststrate bij een van zijn tekenwerken. (Foto: Privébezit)

Gummen is er niet bij voor Marius Weststrate

WEMELDINGE - In Wemeldinge wemelt het van de kunstenaars. Wie zijn zij en wat doen ze? In de tweewekelijkse rubriek 'Kunstdorp Wemeldinge' vertellen de artistieke inwoners over hun creatieve bezigheden. Deel negen gaat over pentekenaar Marius Weststrate.


Geboren en getogen in Wemeldinge heeft Marius Weststrate, wonend in de Dorpsstraat, als sinds zijn kinderjaren veel met tekenen en kleuren. Maar zijn werkzame leven gaat een andere kant op. Na het verlaten van de LTS werd hij elektromonteur, om vervolgens de opleiding sportmassage te volgen. Na een geslaagde studie reisde hij dertig jaar lang met sportploegen de halve wereld over, met als hoogtepunt de Olympische Spelen in Seoul, in 1988.

Overwinteren
Daarna ging hij met zijn vrouw overwinteren in het Spaanse Andalucië; zes maanden per jaar, veertien jaar lang. Hier kwamen het tekenen en schilderen weer in beeld. Vol overgave ging hij aan de slag bij de schilderclub in Roquetas de Mar, waar hij begeleiding kreeg van Mariquina Ramos Diaz, deelneemster aan de Kunst- en Natuurroute Wemeldinge in 2007. Met potlood, penseel en pen brengt hij ideeën zo goed mogelijk en met veel passie tot uiting op papier.
In 2011 koos hij volledig voor pentekenen met rotring, kroontjespen en fineliner. Hij begint met een schets met potlood 4b, gaat met schetsboek en fototoestel naar buiten voor het voorwerk en zet thuis aan de tekentafel alles met zacht potlood op glad papier (225 gram).

Gummen
“Het vrije werk, landschappelijk of geometrisch, ontstaat op de tekentafel, net als visuele poëzie”, vertelt Weststrate. Als de schets met potlood klaar is, begint het definitief maken met de pen. “Dit gebeurt met uiterste precisie, want op de finale plek kun je geen fout maken.” Gummen is er niet bij. “Dan verdwijnt de tekening in de prullenbak en heb ik helaas weken voor niets getekend.”
Weststrate wil nog steeds leren en zo veel mogelijk waarnemingen zo fotografisch mogelijk op papier zetten. En hij wil anderen laten genieten. “Ik werk in stilte, met klassieke muziek op de achtergrond en af en toe Abba, Flamenco-muziek of Julio Iglesias.”
Regelmatig exposeert hij in Nederland en Spanje, en soms in België. “Mensen ontmoeten is dan steeds weer een beleving.”
Kijk voor meer informatie op www.mariusweststrate.nl of mail naar jozienmariuswest@gmail.com.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief