De Gereformeerde Gemeente Yerseke wil haar kerk bouwen langs de Steeweg.
De Gereformeerde Gemeente Yerseke wil haar kerk bouwen langs de Steeweg. (Coby Weijers)

Raad van State: ‘Kerk Yerseke moet kleiner’

YERSEKE - De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente in Yerseke lager moet worden. De maximale bouwhoogte is 45 meter in plaats van 50 meter voor de kerktoren. Het kerkgebouw wordt maximaal 25 meter hoog in plaats van 31 meter.


De Raad van State (RvS) boog zich over het plan, omdat een groep omwonenden tegen de nieuwbouwplannen bij de Steeweg, aan de rand van het dorp, is. De tegenstanders vrezen overlast van de kerk, zoals parkeeroverlast, geluidhinder en aantasting van het landschap. Ook denken ze dat de kerk de natuur aantast en dat het bestemmingsplan voor de nieuwbouw in strijd is met regels van de provincie Zeeland. Daarnaast vinden de tegenstanders dat niet is onderbouwd dat het plan financieel haalbaar is.

Instemmen

Woensdag oordeelde de RvS dat de Gereformeerde Gemeente de kerk in aangepaste vorm kan realiseren. Naast de lagere bouwhoogten bepaalde de Raad van State dat er maximaal één kerktoren komt. ‘Tijdens de zitting hebben de gemeente Reimerswaal en Gereformeerde Gemeente Yerseke al aangegeven te kunnen instemmen met deze beperkingen’, reageert een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal.

Een lagere parkeernorm voor het parkeerterrein bij de kerk vernietigde de RvS. Dit betekent dat er een terrein met minimaal 353 parkeerplaatsen komt.

Gevolgen

De RvS heeft de gemeenteraad van Reimerswaal de opdracht gegeven om de gevolgen van de uitspraak uiterlijk dinsdag 16 april te verwerken in het elektronisch vastgestelde bestemmingsplan.


 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>