Danique Tolhoek.
Danique Tolhoek. Foto: Frans van Pagee

Danique Tolhoek uit Kapelle bij beste zestien voetbalsters van Nederland

Door: Eugene de Kok Sport

KAPELLE - De droom van de 14-jarige Danique Tolhoek uit Kapelle om profvoetballer te worden lijkt een stap dichterbij gekomen. Na meerdere selectieronden is ze doorgedrongen tot de ‘meiden onder veertien jaar landelijk’.

Ze mag zich nog net geen Oranje Leeuwin noemen, want de KNVB speelt pas internationale wedstrijden met haar meidenselecties van vijftien jaar en ouder. Danique Tolhoek is nuchter over haar prestaties. Vorig seizoen is ze van voetbalvereniging Kapelle overgestapt naar JVOZ JO13-1 van trainer Mike But. Daar speelt ze met de jongens, naar volle tevredenheid van haar trainer.

Scheldemond

Vanwege haar overstap naar JVOZ is ze ook veranderd van school. Ze volgt nu lessen op het Scheldemond College in Vlissingen, de school waarmee de jeugdvoetbalopleiding samenwerkt. Faar rooster is aangepast aan haar trainingen en als ze het erg druk heeft kan ze haar toetsen eventueel op een later moment inhalen. Komend schooljaar krijgt ze gezelschap van haar tweelingzus Fabiënne, die overstapt van MO17 van de Kapelle naar JVOZ MO15-1. Danique en Fabiënne zijn geboren op 17 maart 2005. Ze zijn een eeneiige tweeling.

Spits

Bij JVOZ speelt Danique op de nummer 10-positie, achter de spitsen. Bij de KNVB staat ze in de spits. Danique viel al vroeg op vanwege haar kwaliteiten. Toen ze speelde bij Kapelle JO13-1 tegen JVOZ informeerde de jeugdvoetbalopleiding of ze interesse had in een overstap. Daarna was het een tijdje stil, maar het nuchtere ‘Zeeuws meisje’ gaat er nu vol voor.

Lange weg

Ze heeft een tijd gespeeld bij de KNVB-selectie District Zuid I onder trainster en coach Denise Versteeg, en werd doorgeselecteerd voor District Zuid I en II. Ook in die groep viel ze positief op waardoor ze in de Topgroep Zuid kwam. De KNVB is opgedeeld in drie van deze Topgroepen: Zuid, West en Noord-Oost. Daar kreeg ze als enige Zeeuwse te horen dat ze de laatste zestien had gehaald.

Een deel van haar droom is uitgekomen. Nu wil ze vooral hard trainen om er ‘bij te blijven’. De weg naar de Oranje Leeuwinnen is immers nog lang. Danique traint elke schooldag, op woensdag na, en heeft regelmatig activiteiten met de Topgroep Zuid. Op zaterdag speelt ze wedstrijden.

Westfalen

Volgende week vertrekt Danique naar Westfalen in Duitsland voor een trainingskamp met de KNVB-meiden onder de veertien jaar landelijk. Ze leeft daar vier dagen als prof in spé en speelt er wedstrijden. Als je haar vraagt of ze ‘misschien nog wel eens in het grote Oranje komt’ reageert ze nuchter. “Misschien wel, ja”, is haar antwoord. Ze geniet nu vooral van deze stap en het afgelopen seizoen bij JVOZ. TEKST EN FOTO FRANS VAN PAGEE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief