Voormalig premier Jan Peter Balkenende, Andries Looijen en de Franse ambassadeur Philippe Lalliot (vlnr) tijdens de receptie in Den Haag.
Voormalig premier Jan Peter Balkenende, Andries Looijen en de Franse ambassadeur Philippe Lalliot (vlnr) tijdens de receptie in Den Haag. Foto: Ambassade de France aux Pays-Bas / Emy Cottet-Dumoulin

Andries Looijen krijgt Franse onderscheiding

Door: Britta Janssen Actueel

DEN HAAG - In het bijzijn van voormalig minister-president Jan Peter Balkenende heeft Andries Looijen woensdag in Den Haag uit handen van Philippe Lalliot, de Franse ambassadeur, de Franse onderscheiding 'chevalier de l'Ordre National du Mérite' ontvangen. "Ik ben er heel trots op", reageert Looijen, om er meteen bij te vertellen dat hij het niet alleen doet. "Deze onderscheiding is ook voor alle andere vrijwilligers en voor mijn familie."

Andries Looijen is voorzitter van de stichting van museum Vitality in Kapelle en kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet om de hulp van de Fransen aan Nederland in de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te brengen.

Museum

Vanuit zijn fascinatie voor de inzet van de Fransen in Nederland tijdens de oorlog heeft Looijen in 2012 museum Vitality geopend. De collectie toont onder meer de belangrijke rol van de Franse soldaten bij de bevrijding van Nederland.

Nieuwbouw

Looijen was woensdag in Den Haag om de uitbreidings- en verhuisplannen voor zijn museum, mét nieuwe naam, te presenteren: Memorial 40-45 Kapelle. Hiervoor heeft hij een locatie naast de Franse militaire begraafplaats in Kapelle op het oog. De gemeente Kapelle staat positief tegenover het initiatief. De museumstichting moet de plannen nog verder uitwerken, maar hoopt het nieuwe museum volgend jaar te kunnen bouwen. 

Banden

De 'Ordre National du Mérite' werd in 1963 door de Franse generaal De Gaulle ingesteld om militairen en burgers te belonen voor hun diensten aan de Franse natie. "Naast het eren van de herinnering en daden van de Franse soldaten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, helpt dit museum de banden tussen onze twee landen te versterken", laat een woordvoerster van de Franse ambassade weten. "Het project van Andries Looijen wordt ondersteund door vele bedrijven die lid zijn van de Internationale Kamer van Koophandel." Voormalig premier Balkenende, geboren in Biezelinge, zet zich als lobbyist in om aandacht te vragen voor het plan, vertelde Andries Looijen eerder al.  
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief