Foto: Bennie Krajenbrink

Tjeerd van Rees Vellinga blijft mensen voorlichten over zuurstoftherapie

GOES - Het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) is de afgelopen jaren bekend geworden door de behandeling van duikers. In de grote zuurstoftank, die staat op de benedenverdieping van het Adrz in Goes, gebeurt echter veel meer. Donderdag (25 juli) is er een voorlichtingsavond voor diabetespatiënten.


Zij hebben namelijk baat bij het toedienen van honderd procent zuurstof in de hyperbare kamer, een ronde tank waarin twaalf blauwe vliegtuigstoelen staan.

Suikerpatiënten

Een diabetesvoet is een bekende kwaal van suikerpatiënten. Door beschadigde zenuwen en bloedvaten kampen zij soms met grote zwellingen en open wonden aan hun voeten. Soms hebben ze zelfs ontstekingen aan het bot. Door de hyperbare zuurstoftherapie kunnen de wonden en het weefsel genezen. “Door een vrij simpele behandeling”, zegt specialist Tjeerd van Rees Vellinga.

Puzzelen

Patiënten gaan zitten in de kamer en krijgen via een mondkapje zuurstof onder overdruk toegediend. Tijdens de therapie kunnen ze een boek lezen, puzzelen of naar muziek luisteren. In de regel hebben de mensen ruim dertig behandelingen van telkens twee uur nodig. “De zuurstof activeert de stamcellen en maakt nieuwe bloedvaatjes aan”, legt Van Rees Vellinga uit. “Je ziet het verbeteren. Op het laatste moment sluiten de wonden. Dat blijft een wonderlijk gezicht.” De behandeling slaat bij driekwart van de mensen aan. “Helaas zie ik patiënten soms te laat. Dat maakt het moeilijker. Als ze hier komen, zijn ze vaak al in kritieke toestand. Het zou mooi zijn als ze eerder naar hier komen.”

Verwijzing

Hoewel het MCHZ al zeven jaar bestaat, is van Rees Vellinga nog bezig om voorlichting te geven. “Ik snap dat artsen soms niet stil staan bij deze behandeling. Daarom blijf ik werken aan voorlichting. Ik wil dat ze goed kennis hebben van deze therapie en een verwijzing normaal wordt.”

Verbeteren

Van Rees Vellinga ziet het wel verbeteren. Zo komen er in het land meer centra, zijn de artsen in ziekenhuizen enthousiast, geeft hij les op de universiteit en ziet hij het aantal patiënten groeien. Waar hij twee jaar geleden nog zo’n twaalf mensen per dag behandelde zijn dat er nu zeker dertig. Naast diabetespatiënten komen er veel mensen die zijn bestraald voor kanker. De bestralingen kunnen voor schade aan de bloedvaten zorgen. Daardoor ontstaan zwellingen en verklevingen. Door de zuurstoftherapie nemen deze klachten af.

Oncologie

Donderdag vertellen Van Rees Vellinga, een verpleegkundige en patiënt over de behandeling bij een diabetesvoet. De avond begint om 19.30 uur in het MCHZ in het ziekenhuis in Goes.

Donderdag 15 augustus volgt er een avond voor oncologiepatiënten met klachten of pijn na hun bestraling. Meer informatie: 0113-234290 info@hyperbaarcentrum.nl en op www.hyperbaarcentrum.nl.   

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>