De Kapelse Dag betekent gezelligheid in het hele dorp.
De Kapelse Dag betekent gezelligheid in het hele dorp. Foto: Hans Colijn

39e Kapelse Dag begint donderdag

Door: Britta Janssen Actueel

KAPELLE – Het grootste evenement van Kapelle, de Kapelse Dag, vindt dit jaar plaats op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus.

De Kapelse dag trekt elk jaar duizenden bezoekers. Zowel Kapellenaren als mensen van buiten het dorp kunnen genieten van een afwisselend programma met onder andere een kermis, ringrijden, een jaar- en vrijmarkt en tal van muziekoptredens. Kinderen kunnen ponyrijden en op vrijdag meedoen aan een dikkebandenrace en de Fysio Kapelle Kidsrun. Voor de volwassen vindt dan de Fysio Kapelle Loop plaats.

Vrijwilligers

Volgens Angelique Schneider verloopt de organisatie voor de Kapelse Dag tot nu toe soepel. "Het is even wennen nadat vorig jaar Jon Herselman stopte. Dave Herselman en ikzelf zijn verdergegaan met twee nieuwe leden, Ilse Lensink en Emiel van Beek. De gemeente Kapelle is, ondanks de toenemende regelgeving omtrent veiligheid en vergunningen, gelukkig bereidwillig om ons te helpen. Ook de vrijwilligers zijn ontzettend gemotiveerd. De artiesten, deelnemers en lokale ondernemers zijn erg enthousiast en iedereen die vorig jaar een kraam had gehuurd, is er dit jaar ook weer bij."

Alert

De drukte en gezelligheid van de Kapelse Dag brengt ook ongemak met zich mee, zo is het dorp minder goed bereikbaar. "Maar het evenement is inmiddels zo ingeburgerd dat we nooit klachten ontvangen. We krijgen veel medewerking van de mensen uit Kapelle en niemand doet moeilijk. We blijven er wel alert op; het moet een gezellig Kapels feest worden en blijven met een minimum aan overlast."

Uitpakken

Volgens Ilse Lensink is er bewust voor gekozen om de programmering dit jaar ongewijzigd te laten. "We willen een goede basis leggen voor de jubileumeditie volgend jaar. Dan zullen er waarschijnlijk wel dingen anders zijn, want dan willen we nog groter uitpakken." 
Dit jaar staan er weer maar liefst rond de tweehonderd kramen in het dorp. De wegen zullen beter afgesloten worden, zodat er geen auto's tussen kunnen komen. De organisatie verwacht tussen de 8000 en 10.000 bezoekers. Dit aantal is de afgelopen jaren redelijk stabiel. 

Goud

Tijdens de Kapelse Dag is er altijd voor iedereen, van jong tot oud, wat te doen. Bij zorgorganisatie Cederhof zijn er activiteiten voor ouderen. De dikkebandenrace voor de jeugd is terug van weggeweest en wordt georganiseerd door wielervereniging De Ronde van Kapelle. Omdat de Fysio Kapelle Loop dit jaar voor de tiende keer gehouden wordt, ontvangen alle deelnemers een leuk aandenken. "Het ringsteken is echt een traditie geworden en ook veel artiesten treden al jaren op tijdens de Kapelse Dag. Kinderen kunnen bij de schuur op pony's rijden van Arie Booy. Dit is goud waard, want hij doet het al jaren met ontzettend veel enthousiasme. Het showkorps Jonge kracht loopt rond in het dorp en zorgt voor veel gezelligheid."

Talk of the town

Angelique vertelt dat de Kapelse Dag echt een begrip is geworden in de omgeving. "De meeste bezoekers komen elk jaar terug. Het hele dorp is bij het evenement betrokken. We merken dat het erg leeft onder de Kapellenaren, het is de 'talk of the town'. Mensen houden er zelfs rekening mee bij het plannen van hun vakantie. Dat is natuurlijk hartstikke leuk." 'Gezelligheid' is een heel belangrijk onderdeel van de Kapelse Dag. "We horen van heel veel mensen dat ze oude bekenden of mensen die weggetrokken zijn uit het dorp op de Kapelse Dag weer ontmoeten. Het dorpsgebeuren maakt het zo leuk; mensen kunnen lekker rondstruinen en elkaar tegenkomen in een ontzettend ontspannen sfeer." 

Gemeenschapsgevoel

De aftrap voor de Kapelse Dag wordt gedaan op donderdagavond in café De Zwaan door party dj Willem. "Dat is echt een feestje voor de locals", stelt Angelique. "Vrijdag is er al meer volk van buitenaf en zaterdag is de meest 'vreemde' dag. Zaterdag wordt de braderie geopend door de burgemeester en dat geeft denk ik wel het belang van het evenement aan. De Kapelse Dag zet het dorp één keer per jaar op de kaart. We verwachten weer veel gezelligheid. Het doel is het stimuleren van het gemeenschapsgevoel en saamhorigheid. Het is echt een feest voor en door Kapellenaren. Elk jaar proberen we het nóg gezelliger te maken dan het jaar daarvoor."

BIJDRAGE JESSICA ROVERS
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief