Dieuwke Louwrink in haar tuin.
Dieuwke Louwrink in haar tuin. Foto: Bennie Krajenbrink

'Ik wil graag iets betekenen voor de medemens'

Door: Britta Janssen Actueel

KRABBENDIJKE - Deze weken portretteert de Reimerswaalse & Kapelse Bode de inwoners die bij de lintjesregen in april een koninklijke onderscheiding ontvingen. Dit keer is Dieuwke Louwrink uit Krabbendijke aan het woord. Zij is al sinds 1998 politiek actief. Het meest in beeld was ze als raadslid en wethouder in de gemeente Reimerswaal. Nu zet de geboren Friezin zich nog steeds achter de schermen in voor de PvdA en voor de Vrouwen van Nu en zwembad Den Inkel in Kruiningen.

De 68-jarige Dieuwke Louwrink woont al 46 jaar in Krabbendijke. Hier kwam ze terecht door het werk van haar toenmalige echtgenoot. De verhuizing naar Zeeland was een grote overgang, want Louwrink woonde en werkte op dat moment in Amsterdam. “Maar we waren blij dat de kinderen niet in de drukke stad opgroeiden en Zeeland heeft wel overeenkomsten met Friesland”, vindt Louwrink. “Het is hier heerlijk rustig wonen.”

Beppe

Louwrink heeft omkijken naar een ander en de idealen van de PvdA van huis uit meegekregen. Al vroeg leek het erop dat ze in de zorg terecht zou komen. “Dat kwam door de verhalen van mijn beppe, mijn oma. Als baker, een soort kraamverzorgster, kwam zij bij mensen thuis die hulp nodig hadden. Dat vond ik mooi, iets doen voor een ander.”

Ze werd maatschappelijk werkster en na haar verhuizing naar Krabbendijke deed ze dit werk in Goes. Louwrink was al lid van de PvdA en werd gevraagd of ze op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen wilde staan. “Ik zei meteen ja, want ik wilde graag actief zijn voor de PvdA. Die partij past het beste bij mij, omdat de PvdA staat voor de medemens.”

Kledingbank

In 2002 werd Louwrink gemeenteraadslid in Reimerswaal. Dat bleef ze tot 2012, toen ze wethouder werd. Nadat ze deze functie twee jaar had uitgevoerd, kwam ze weer in de raad terecht. In 2018 nam ze hier afscheid. “In het begin vond ik het heel spannend in de raad, maar ik durfde ervoor te gaan, omdat ik er niet voor mezelf zat, maar voor anderen.” Uiteindelijk is ze vele jaren raadslid geweest en ook het wethouderschap had ze niet willen missen. “Ik kreeg meer begrip voor de tijd, het proces dat nodig is om zaken gedaan te krijgen.” Vorig jaar verliet ze de raad om plaats te maken voor de nieuwe garde. “Ik wilde eigenlijk niet stoppen, maar dan zouden we nieuwe, enthousiaste mensen verliezen.”

In haar politieke jaren spraken vooral vraagstukken over zorg en welzijn haar aan. “Ik vind het bijvoorbeeld mooi dat inwoners van Reimerswaal nu met de bus de kledingbank in Middelburg kunnen bezoeken. Die is veel groter dan de kledingbank in Rilland, dus de mensen hebben er veel meer keus.”

Nu is Louwrink bestuursvoorzitter van PvdA Reimerswaal en commissielid Waterkeringen en Wegen van waterschap Scheldestromen. Ook zit ze in het bestuur van zwembad Den Inkel in Kruiningen en is ze voorzitter van het Provinciaal Bestuur van Vrouwen van Nu. “Ik vind het belangrijk dat vrouwen elkaar ontmoeten en met elkaar bezig zijn.” Voor Den Inkel denkt ze onder meer mee over de toekomst. “Het zwembad is gerenoveerd en nu willen we nog een verbouwing om bijvoorbeeld de horecaruimte aan te pakken. Om meer inkomsten te genereren willen we de horeca zo inrichten dat het ook aantrekkelijk oogt voor bijvoorbeeld mensen die tijdens hun fietstocht iets willen drinken.”

Ouders

Omdat Louwrink ten tijde van de lintjesregen in april op vakantie was in Spanje, belde burgemeester José van Egmond haar met het bijzondere nieuws. “Mijn man durfde de vakantie niet te verzetten, want hij dacht, daar trapt ze niet in, haha.” Over de koninklijke onderscheiding zegt ze dat ze het gewoon vindt wat ze doet en gedaan heeft. “Ik wil graag iets betekenen voor de medemens. Maar toen mijn zus zei dat onze ouders trots op me zouden zijn geweest, vond ik dat wel heel mooi.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief