Het kassengebied in de Bathpolder bij Rilland.
Het kassengebied in de Bathpolder bij Rilland. Foto: Bennie Krajenbrink

'Wellicht juridische strijd om Bathpolder'

Door: Britta Janssen Actueel

RILLAND - De Bathpolder bij Rilland kan de inzet van een juridische strijd worden. Dat zegt de Reimerswaalse wethouder Jaap Sinke nu de gemeenteraad van Reimerswaal een ‘verklaring van geen bedenkingen’ heeft afgegeven voor twee zonneparken, in de Kreekrakpolder en Bathpolder bij Rilland. In de Bathpolder is ook de bouw van de veelbesproken biovergister beoogd. 

Voor de bouw van de biovergister is de provincie Zeeland het bevoegd gezag om de vergunning te verlenen. Voor de zonneparken is dat de gemeente Reimerswaal. De overheid kan verschillende vergunningen voor dezelfde locatie in behandeling nemen, legt wethouder Jaap Sinke uit. “Wij beoordelen een vergunning, we zijn geen grondeigenaar”, verduidelijkt Sinke. De betreffende grond in zowel de Bathpolder als Kreekrakpolder is van ASR, een onderneming in landelijk vastgoed. 

In behandeling

De vergunningen voor de biovergister en zonneparken zijn in behandeling. De plannen voor de zonneparken - ook dat voor een park bij Kruiningen - liggen vanaf donderdag 19 september zes weken ter inzage. In de polder bij de Kamperweg in Kruiningen willen Wiskerke Onions en Lamb Weston/Meijer zonnepanelen installeren op twaalf hectare grond. Bij Rilland wil ZonXP in de Kreekrakpolder zonnepanelen neerzetten in een gebied van zo’n twintig hectare en in de Bathpolder op zeven hectare.

Rechter

Als er zienswijzen worden ingediend, dan moet de gemeenteraad zich hierover buigen. Komen die er niet, dan mag het college van burgemeester en wethouders de aanvragen voor de zonneparken afhandelen en kan het snel gaan. “Het zonnepark voor de Bathpolder is deels gepositioneerd op de locatie van de biovergister”, legt Sinke uit. “Als er een vergunning komt voor het zonnepark dan is het mogelijk dat die wordt aangevochten. Dat zal de komende maanden moeten blijken.” 

Voor het zonnepark verkoopt ASR grond aan ZonXP, een partnerbedrijf van ASR. “Als het een juridische strijd wordt, zou de rechter ook kunnen bepalen dat ASR een stuk grond aan Engie moet verkopen voor de biovergister.” 

Weerstand

Energiebedrijf Engie werkt voor de bouw van de biovergister samen met het bedrijf Groene Poort. Voor de realisatie is een rijkssubsidie van honderd miljoen euro toegezegd. Er is veel weerstand tegen de komst van de biogasinstallatie, omdat tegenstanders onder meer stank- en verkeersoverlast vrezen. 

Ook de gemeenteraad van Reimerswaal staat niet te springen om een biovergister in de Bathpolder, maar door eerder verleende vergunningen zegt het college van burgemeester en wethouder niet te kunnen afwijken van de al in het verleden vastgestelde kaders voor de bouw. Vanwege haar bedenkingen heeft de gemeenteraad het college wel de opdracht gegeven alles in het werk te stellen om te voorkomen dat er in het glastuinbouwcomplex in Rilland een biovergister komt.

Haast

De vergunning voor de zonneparken is begin deze maand aangevraagd en de gemeenteraad heeft de verklaring van geen bedenkingen daarmee ongekend snel afgegeven. “We hebben geen haast gemaakt om de bouw van de biovergister tegen te houden”, stelt de wethouder. “Die haast is ingegeven door de termijn voor de subsidieaanvraag voor zonneparken. De aanvraagperiode voor een SDE-subsidie (de rijkssubsidie Stimulering Duurzame Energieproductie, redactie) eindigt op 14 november. Volgend jaar kan de subsidie ook nog worden aangevraagd, maar dan is het bedrag lager.”

Zorgvuldig

Ondanks de haast, handelt de gemeente volgens de wethouder zorgvuldig. “Om alles op alles te kunnen zetten hebben we externen ingehuurd en veel ambtelijke mankracht ingezet. Door de tijdsdruk zijn andere dossiers tijdelijk aan de kant geschoven, zeg ik eerlijk. Maar we hebben het gered. Al moet dit niet ieder jaar gebeuren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief