Tatiana Agureeva exposeert in het Kapelse gemeentehuis.
Tatiana Agureeva exposeert in het Kapelse gemeentehuis. Foto: Jessica Rovers

Tatiana Agureeva ziet kleuren 'heel intens'

Door: Britta Janssen Actueel

KAPELLE – In het gemeentehuis van Kapelle is tot vrijdag 18 oktober werk te zien van de uit Rusland afkomstige Tatiana Agureeva. Zij maakt met olieverf voornamelijk stillevens en landschappen. De natuur is Tatianas grootste inspiratiebron.

In 2016 is Tatiana Agureeva in Zeeland komen wonen. Ze reist regelmatig naar Rusland om lessen van professionele kunstenaars te volgen. “Ik ben pas in 2014, op late leeftijd, gaan schilderen”, vertelt Agureeva. “Ik was met vakantie hier in het huis van een vriendin toen ik Ton, mijn partner, in een café ontmoette. Mijn leven veranderde daardoor veel. Ook verloor ik in korte tijd twee dichtbijstaande familieleden.” Agureeva voelde de behoefte om zich te uiten en begon met verschillende materialen te experimenteren. “Ik ben eigenlijk van de andere kant begonnen met schilderen; meteen met olieverf. Nu wil ik terug gaan naar de basis door eerst goed te leren tekenen. Ik wil blijven leren en mezelf blijven ontwikkelen.”

Kleur

Agureeva werkt het liefst met olieverf, omdat ze dat een heel flexibele toepassing vindt. “Olieverf is echt mijn grote liefde. Het is een rijk materiaal, gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Ik kan er ontzettend veel mee doen; ik kan makkelijk aanpassingen maken tijdens het schilderen of iets helemaal overschilderen. En het geeft een rijk effect wat kleur betreft.”

Haar liefde voor kleur is een belangrijke inspiratiebron voor Agureeva. Haar schilderijen kenmerken zich door een intens kleurgebruik. “Ik zie veel verschillende tinten en ik vind het een uitdaging om te werken met contrasten, zoals warm en koud en licht en donker. Ik wandel ook veel en zoek daarbij altijd naar de relatie tussen kleuren. Ik beleef, denk ik, kleuren intenser dan anderen.”

Natuur

De Zeeuwse natuur is ook een belangrijke inspiratiebron voor de schilderes. “Ik hou van de zee. Ik vind het mooi om te ontdekken hoe ik de beweging van een golf kan weergeven.” In de toekomst zou Agureeva ook graag portretten willen gaan schilderen. “Ik ben daar nu nog niet klaar voor. Ik moet nog meer oefenen om karakters te kunnen vastleggen.”

Lichtval

Tatiana Agureevas werk is regelmatig te zien op kunstmarkten, festivals en in openbare gebouwen. “Ik verkoop mijn werk graag, omdat ik wil dat mijn schilderijen een eigen leven gaan leiden. Naast kunstenares ben ik ondernemer en ik probeer zoveel mogelijk exposities te regelen. Ik wil mijn werk graag laten zien aan mensen en ik vind het mooi dat door de lichtval een schilderij op een andere plek dan in mijn atelier er weer anders uit kan zien. Momenteel ben ik bezig om al mijn werk, ik schilder er gemiddeld één per week, op de website Etsy te zetten, zodat mensen mij makkelijker kunnen vinden.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Tatiana Agureeva en haar werk op: www.artzeeland.nl.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief