Wethouder Dirk Verburg:
Wethouder Dirk Verburg: "We gaan de inzet van zorg nauwgezetter controleren." Foto: Bennie Krajenbrink

Reimerswaal krijgt meerjarenbegroting ‘met pijn en moeite’ sluitend

Door: Britta Janssen Actueel

KRUININGEN - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders kan de gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting presenteren. Het financiële document over 2020 tot en met 2023 laat voor dat laatste jaar een bescheiden overschot van 6.000 euro zien. Om zwarte cijfers te kunnen schrijven moet Reimerswaal wel flink bezuinigen, benadrukt wethouder financiën Dirk Verburg.

De grootste uitdaging voor de gemeente Reimerswaal wordt het terugdringen van de kosten voor het sociaal domein. Hieronder vallen regelingen op het gebied van zorg, werk en welzijn. Reimerswaal kampt, net als vele andere gemeenten, met tekorten voor het sociaal domein. De rijksoverheid heeft de uitvoering van deze taken, zoals voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), per 1 januari 2015 overgedragen aan de Nederlandse gemeenten. Zij krijgen hiervoor minder geld dan waarmee het Rijk deze taken uitvoerde en deze bezuinigingen trekken een zware wissel op de gemeentelijke financiën. Veel taken, bijvoorbeeld op het gebied van zorgverlening, zijn wettelijk verplicht en hierop kan een gemeente niet besparen. Dus moet ze op andere terreinen voor extra inkomsten of lagere uitgaven zorgen. 

Zorg

Om het huishoudboekje voor de komende jaren kloppend te krijgen, moet Reimerswaal flink bezuinigen op haar niet-wettelijke taken. “Het gaat in het sociaal domein om uiteindelijk 750.000 euro tot 2023. En dan zitten we nog twee miljoen euro boven het budget”, legt Verburg uit. Hoe Reimerswaal die bezuiniging hoopt te realiseren, moet de komende tijd blijken. De gemeente werkt maatregelen hiervoor nu uit. “We gaan meer aan preventie doen”, kan de wethouder al wel zeggen. Bijvoorbeeld meer voorlichting geven en eerder aan de bel trekken bij kleine problemen helpt voorkomen dat inwoners later (duurdere) zorg nodig hebben. “Ook gaan we de inzet van zorg nauwgezetter controleren en waar mogelijk beperken. Zorg die nodig is, daaraan tornen we niet, maar het kan soms wel minder.”

Lastenverhoging

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de inwoners van Reimerswaal tot en met 2023 niet geconfronteerd worden met extra lastenverhoging, naast de inflatie. Om dat te bereiken stelt het college de gemeenteraad ook voor om enkele grote uitgaven uit te stellen. “We willen een ICT-investering en groot onderhoud aan het gemeentehuis vooruitschuiven. Dat zijn uitgaven van 419.000 euro en 295.000 euro.” De gemeente schaft dan pas later onder meer nieuwe kozijnen, zonwering en computerapparatuur aan. 

De gemeenteraad bespreekt de meerjarenbegroting in haar vergadering van dinsdag 8 oktober en besluit er op dinsdag 29 oktober over.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief