De kinderen mogen de ambulance van dichtbij bekijken.
De kinderen mogen de ambulance van dichtbij bekijken. Foto: Jessica Rovers

Ambulance op basisschool Schuttevaer in kader Kinderboekenweek

Door: Britta Janssen Actueel

HANSWEERT – Omdat het thema van de Kinderboekenweek dit jaar 'reizen en vervoer' was, werd basisschool Schuttevaer in Hansweert vorige week bezocht door een ambulance.

De kinderen kregen van het ambulancepersoneel uitleg over de redenen waarom en hoe een ambulance gebruikt wordt. Zo mochten zij kennismaken met het gebruik van een pieper en een walkietalkie en op de brancard liggen. Ook konden ze een kijkje nemen in de ambulance en kregen ze de sirene te horen.

Tentoonstelling
Schooldirecteur Annelies Baarends van Schuttevaer vertelt dat het bezoek van de ambulance niet de enige activiteiten van de school in het kader van de Kinderboekenweek was. “We doen ieder jaar mee. Het thema wordt landelijk bepaald, maar elke school is er vrij in hoe ze de week invullen. Ons netwerk kunnen we vaak aanspreken, waardoor we altijd leuke activiteiten kunnen ontwikkelen. Het zijn zulke dingen waarin we kunnen laten zien waarin een kleine school groot kan zijn. We hebben een hele actieve ouderraad en een bevlogen team dat er echt voor gaat. Dit jaar hebben we samen met de openbare school en met het kinderdagverblijf de opening gedaan. De kinderen hebben gezamenlijk gezongen en gedanst op het liedje van de Kinderboekenweek. De week werd afgesloten met een tentoonstelling.”

Lezen
Op het plein en binnenin de school vonden tal van activiteiten plaats. Zo stonden de lessen die gegeven worden in samenwerking met de ouders in het Kunstkabinet en het Ontdekkasteel in het teken van het thema. “Ook was er een een boekenmarkt met een boekenwinkel uit Goes waar kinderen ook zelf boeken konden ruilen. Wij hebben hier op school lezen heel hoog in het vaandel staan. We werken met de methode LIST (lezen is top), waarbij het plezier in het lezen centraal staat. Vier ochtenden per week wordt in alle klassen gelezen en in onze boekenhut kunnen kinderen van de bovenbouw voorlezen aan de kinderen van de onderbouw. Lezen is de basis voor het voortgezet onderwijs en begrijpend lezen is eigenlijk essentieel voor bijna alle vakken, dus het is ontzettend belangrijk.”

Hoogtepunt
Eén van de leukste activiteiten deze week vond Baarends het project 'Reizen rond de wereld' van de bovenbouw. “De kinderen moesten kilometers gaan lezen en over de plaats waar ze uitkwamen, bijvoorbeeld Tokio, moesten ze een presentatie houden. Dat was ontzettend leuk.” Voor veel kinderen was de komst van de ambulance het hoogtepunt. “We merken dat ervaringsgericht leren beter beklijft. Door te zien, horen en voelen leren veel kinderen makkelijker. Door het bezoek van de ambulance worden alle zintuigen aangesproken en na zo'n ervaring kunnen kinderen die het bijvoorbeeld eerst moeilijk vonden om het woord 'ambulance' te schrijven dit ineens een stuk beter.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief