Afbeelding
Foto: Picasa

Rilland en Bath herdenken vrijdag bevrijding

Door: Britta Janssen Actueel

RILLAND - Met onder meer de onthulling van een herdenkingsbord wordt vrijdag (25 oktober) stilgestaan bij de bevrijding van Rilland en Bath precies 75 jaar geleden.

De openbaar toegankelijke ceremonie begint bij de kruising van de Bathseweg en Hoofdweg met de Valckenisseweg in Rilland. Bij de bankjes onthult burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal om 11.30 uur het eerste bord in de gemeente van de Liberation Route (bevrijdingsroute). 

Mijlpalen

De Liberation Route Europe is een groeiende, internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Het doel van de route is een gemeenschappelijk bewustzijn creëren voor het belang van vrijheid, de Tweede Wereldoorlog herdenken en vrijheid vieren en koesteren voor de toekomst.

Kransleggingen

Na de onthulling houdt de burgemeester om 12.00 uur een toespraak in De Levensbron. Om 13.10 uur is er een optreden van een gelegenheidskoor en om 13.30 uur vertrekken de aanwezigen naar de begraafplaats voor de kransleggingen. Vanaf 13.40 uur leggen als eerste de Reimerswaalse wethouder Jaap Sinke en de Canadese militaire afgevaardigde Jo-Anne Wiseman een krans. Daarna volgen nabestaanden en de nieuwe generatie.

Rond 13.45 uur vliegen er historische vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht over. Om 14.00 uur sluit het programma in De Levensbron.

Erfgoed

De borden van de Liberation Route helpen volgens de gemeente Reimerswaal het cultureel erfgoed toegankelijker en bekender te maken voor een breed publiek. Naast Bath en Rilland komen er volgend voorjaar herinneringsborden te staan in Krabbendijke, Yerseke, Vlake en Hansweert.

Kijk voor meer informatie op https://liberationroute.nl/the-netherlands/zeeland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief