Het project 'Zorg van harte' is feestelijk van start gegaan.
Het project 'Zorg van harte' is feestelijk van start gegaan. Foto: Anneke Bimmel-Visser

Scholieren helpen hulpbehoevenden in Krabbendijke

Door: Britta Janssen Algemeen

KRABBENDIJKE – Voor derdejaars vmbo/kader-scholieren van het Calvijn College in Krabbendijke, locatie Kerkpolder, was het woensdag een feestelijke dag. Samen met docenten, zorgvragers en andere betrokkenen trapten zij het project ‘Zorg van Harte’ officieel af. De scholieren van de afdeling Zorg & Welzijn helpen tijdens deze leerperiode iedere vrijdagmorgen hulpbehoevende inwoners van Krabbendijke.

Bij de officiële opening van Zorg van Harte waren ongeveer veertig mensen aanwezig. Zij zagen aan het begin van de bijeenkomst een filmpje waarin leerlingen vertelden over hun werkzaamheden tijdens het project. Vervolgens vond er een interview plaats, waarin afgevaardigden van alle betrokken partijen iets over Zorg van Harte vertelden.

Calvijn College

Miriam Hoogerland kwam tijdens het gesprek als eerste aan het woord. Ze is als docent Zorg & Welzijn nauw bij het project betrokken. “Zorg van Harte is afgeleid van het Wijkleerbedrijf van het Hoornbeeck College in Goes. De gemeente Reimerswaal en Zorggroep Ter Weel waren ook direct enthousiast toen we hen van onze plannen vertelden”, vertelt ze. “We zijn vervolgens in september met het project gestart. De eerste reacties zijn heel positief, dus dat is hartstikke mooi.”

Directeur Alidus Jansen van het Calvijn College benadrukte daarna het belang van Zorg van Harte. “Het Calvijn College streeft ernaar om leerlingen goed voor te bereiden op de maatschappij. De scholieren doen nu ervaring op in de zorgsector. Daarnaast helpen ze de inwoners van Krabbendijke. Dit zorgproject is voor iedereen van toegevoegde waarde.”

Houding

Na Hoogerland en Jansen kreeg wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal het woord. Hij was net als de schooldirecteur positief over Zorg van Harte. “De gemeente Reimerswaal hecht waarde aan een samenleving waarin men op elkaar gericht is”, zegt Sinke. “Het is fantastisch dat het Calvijn haar jongeren stimuleert om iets voor een ander te betekenen. Hopelijk dragen zij in de toekomst deze houding ook uit in het werk dat ze mogen doen.”

Coby Traas van Zorggroep Ter Weel is ook blij met het opgestarte project. “De vraag naar zorg blijft maar stijgen. Wij hebben behoefte aan mensen die bij ons willen werken. Ter Weel staat midden in de maatschappij, maar hoopt ook jongeren enthousiast te maken voor een baan in de zorg. Zorg van Harte is daar de ideale manier voor.”

Kletspot

Na een korte pauze gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Op iedere tafel in de aula stond een ‘kletspot’ met vragen over het zorgproject die zij aan elkaar stelden. De leerlingen vertelden bijvoorbeeld over hun ervaringen die zij de afgelopen weken hadden opgedaan. Zo gingen Iris (14) en Nienke (14) iedere vrijdagmorgen langs bij een 92-jarige inwoner van Krabbendijke. De meiden hebben veel voor hem mogen doen. “We haalden zijn boodschappen, maaiden het gras en speelden spelletjes met hem. We hebben ook oude dia’s met hem bekeken. Hij waardeerde onze hulp heel erg. Dat was mooi om te zien.”

De scholieren uit leerjaar drie vinden het project heel leerzaam. “Je komt in contact met mensen en ontdekt wat je wel en niet leuk vindt om te doen. We weten nu ook een beetje wat we kunnen verwachten van het werk in de zorgsector.”

Zorg van Harte

Aan het project Zorg van Harte nemen alle derdejaars vmbo/kader-leerlingen van de afdeling Zorg & Welzijn deel. Zij helpen in een periode van tien weken hulpbehoevende inwoners van Krabbendijke met huishoudelijke klusjes en boodschappen doen. Spelletjes spelen en wandelen zijn activiteiten die tijdens het project ook aan bod komen. Daarnaast bieden de scholieren ondersteuning aan gezinnen.
Het project Zorg van Harte loopt tot het einde van dit schooljaar.

BIJDRAGE MARIJN RIEMENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief