Leerlingen van De Hoeksteen eten en kletsen met burgemeester Hieltjes.
Leerlingen van De Hoeksteen eten en kletsen met burgemeester Hieltjes. (Foto: Marijn Riemens)

Jeugd Wemeldinge ontbijt met burgemeester

WEMELDINGE - Leerlingen uit groep 5/6 van basisschool De Hoeksteen in Wemeldinge namen donderdagmorgen deel aan het Nationaal Schoolontbijt. Zij begonnen de schooldag met een gezamenlijke maaltijd. In het kader van het Burgemeestersontbijt kregen ze daarbij gezelschap van burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle. Hij at met hen mee en vertelde de leerlingen over het doel van het schoolontbijt. 


Meester Michaël nam aan het begin van de ochtend het woord. De leerkracht vertelde kort het bijbelverhaal over de wonderlijke spijziging en vroeg om een zegen over het eten. Daarna gingen de kinderen inclusief de burgemeester langs de tafels met verse producten om hun maaltijd klaar te maken. Witte puntjes, boterhammen, crackers, komkommer, kaas, voor iedereen was er wat wils. De leerlingen genoten vervolgens van hun ontbijt.

Dankbaar
De burgemeester maakte tussen het eten door van de gelegenheid gebruik om het doel van het ontbijt uit te leggen. ''Het is heel belangrijk om iedere morgen voordat je naar school gaat goed te ontbijten. Je hebt energie nodig om de dag door te komen'', zegt Hieltjes. ''Zonder ontbijt is dat niet mogelijk. Daarnaast mag je ook dankbaar zijn dat je iedere dag eten hebt. Er zijn heel veel kinderen in de wereld die dat niet hebben. Het is goed om daar tijdens dit ontbijt bij stil te staan.'' Na zijn toelichting mochten de kinderen de burgemeester persoonlijke vragen stellen.

Broodje kaas
Het Nationaal Schoolontbijt viel bij de leerlingen in goede aarde. "Ik vind het leuk om samen met mijn klasgenoten te ontbijten", zegt Hezeal (10) enthousiast. ''We praten en lachen met elkaar, terwijl we eten.'' Zijn één jaar jongere tafelgenoot Jesse is het daarmee eens. ''We eten bijna nooit in de klas, alleen met de paasviering. Het is ook leuk dat de burgemeester aanwezig is en dat we hem vragen mogen stellen.'' Eyoël genoot ook van het ontbijt, hoewel het broodje kaas dat hij at niet zijn eerste maaltijd was. ''Ik heb thuis al gegeten, want ik was vergeten dat we in de klas ontbeten'', lacht de achtjarige inwoner van Wemeldinge. ''Gelukkig kan het geen kwaad. Het is namelijk belangrijk om goed te eten voordat je op school aan de slag gaat.''

Het Vergeten Kind
Niet alleen in de gemeente Kapelle ontbeet de burgemeester met leerlingen van een basisschool. In nog negen andere Zeeuwse gemeenten gingen de desbetreffende burgemeesters langs op scholen om met kinderen te eten of nodigden de leerlingen uit in het gemeentehuis. In totaal namen in Nederland een half miljoen kinderen van 2750 verschillende basisscholen deel aan de zeventiende editie van het Nationaal Schoolontbijt. Deze organisatie ondersteunt ook ieder jaar een goed doel. De donaties van het ontbijtevenement gaan in 2019 naar stichting Het Vergeten Kind, die zich inzet voor jongens en meisjes in gezinnen met problemen, zoals financiële zorgen. 

BIJDRAGE MARIJN RIEMENS

Meest gelezen

Meest geliked

'Inspiratie kun je doorgeven' 13/2
Zeeland vestigt hoop nu op kabinet 12/2
'Je bent creatief bezig en lost problemen op' 13/2
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief