Sjoerd Jansen praat met kinderen van De Zandbaan over respect.
Sjoerd Jansen praat met kinderen van De Zandbaan over respect. Foto: Jessica Rovers

'Het kost niets om respect te tonen'

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - Leerlingen van basisschool De Zandbaan in Rilland kregen deze week gastlessen van een jongerenwerker en een jongere in een rolstoel in het kader van de Week van Respect.

De Respect Education Foundation organiseert jaarlijks in november de Week van Respect. Dit jaar is gemeente Reimerswaal partnergemeente. Op andere basisscholen in Rilland, Hansweert en Yerseke zijn de lessen verzorgd door burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal, een wijkagent en een scheidsrechter.

Confronterend

Jongerenwerker Jessica Stols van de gemeente Reimerswaal vertelt dat er in totaal tien lessen gegeven zijn in de themaweek. “We hebben alle scholen in de gemeente aangeschreven en we zijn gaan kijken wie, naast de burgemeester, nog meer de gastlessen zouden kunnen verzorgen. Hulpdiensten bijvoorbeeld krijgen veel te maken met respectloos gedrag. De scheidsrechter die komt spreken is zelfs fysiek mishandeld en ik merk dat dat voor veel kinderen heel confronterend is.”

Waardig

Sjoerd Jansen, die door een ongeval met een grasmaaier op zevenjarige leeftijd één van zijn benen verloor, was meteen enthousiast toen de gemeente hem benaderde voor een gastles. “Ik heb ook hockeyles gegeven aan kinderen en ik werk als instructeur bij Rebound/Allround, die tijdelijke opvang biedt aan kinderen die vastlopen in het reguliere onderwijs. Ik vind het belangrijk dat kinderen zo jong mogelijk meekrijgen dat iemand in een rolstoel niet anders is dan zijzelf." In de klas ging het over de betekenis van respect. "Respect houdt in dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol persoon. Het kost niets om met respect met iemand om te gaan. Het draait er, denk ik, om dat je mensen behandelt, zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Zwarte humor

Sjoerd heeft de afgelopen jaren af en toe te kampen gehad met vervelende reacties. “Ik was in de pubertijd erg bezig met hoe ik verder moest en hoe ik behandeld wilde worden. Gelukkig ben ik positief ingesteld en heb ik veel familie en vrienden om mij heen. Toch ben ik wel eens gepest en zelfs een keer tijdens het uitgaan door een dronken persoon met rolstoel en al omgeduwd. Dat was heel vervelend, maar ik beschik over een grote dosis zwarte humor. Van kinderen kan ik alles hebben. Ik vind het fantastisch als ze uit het niks vragen waarom ik maar één been heb. Dan zeg ik dat ik toen ik klein was te weinig groenten heb gegeten.”

Dronken

Het verhaal van Sjoerd maakte veel indruk op de kinderen en maakte veel vragen los: ‘Help je ook mensen die er uitzien als een zwerver of heel dronken zijn? Hoe kun je autorijden als je in een rolstoel zit? Wat vind je ervan als mensen naar je kijken?’

Naast de gastlessen gingen de kinderen met het thema aan de slag met speciaal lesmateriaal en activiteiten. “Het zou eigenlijk geen 'Week van Respect’, maar ‘Leven van Respect’ moet zijn”, vindt Sjoerd. “Iedereen zou dit altijd moeten meenemen, maar het is wel goed dat er eens een week extra aandacht voor is. We moeten het toch samen met elkaar doen."

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief