Foto: Corine Roks

Vorig jaar zijn 13 van de 576 RWS-woningen naar vergunninghouders gegaan

GOES - Het aantal woningen dat elk jaar aan vergunninghouders in de gemeenten Goes, Kapelle en Noord-Beveland wordt toegewezen heeft geen of nauwelijks invloed op het totale aanbod huurwoningen.


Dat laten cijfers van RWS partner in wonen zien. De gemeente Goes heeft er op verzoek van de raad een memo van gemaakt.

In 2017 kregen 21 huishoudens een huurwoning toegewezen. Dat is 3,5 procent van het aantal beschikbare huizen bij de woningcorporatie in dat jaar. In 2018 was dat percentage 2,3 ofwel 13 van de 576 woningen. “Mensen denken wel eens dat een groot aantal woningen uit de reguliere markt wordt gehaald, maar daarvan is geen sprake. De invloed op de markt is minimaal”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes.

Melding

Gemeenten zijn verplicht elk half jaar een bepaald aantal vergunninghouders te huisvesten. De landelijke overheid stelt dat aantal vast. Als één van de gemeenten een melding krijgt van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft ze samen met RWS twaalf weken de tijd om een huis te vinden voor de vergunninghouder en zijn gezin.

Taakstelling

De provincie controleert of dit gebeurt. Als gemeenten hun taakstelling niet halen, schuift het tekort door naar de zes maanden daarna. Halen ze het wel of huisvesten ze er meer dan gevraagd, dan betekent het dat deze gemeenten voor minder mensen een huis moeten zoeken. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>