Marcel Verhoeff met één van de zangers van het Don KosakenChor Russland . FOTO MONIQUE LIET
Marcel Verhoeff met één van de zangers van het Don KosakenChor Russland . FOTO MONIQUE LIET Foto: Monique Liet

Marcel Verhoeff uit Wolphaartsdijk ziet 'zijn' kozakken als vrienden

Door: Eugene de Kok Algemeen

WOLPHAARTSDIJK - Dirigent Marcel Verhoeff was vorige week nog aan het repeteren in Moskou, een paar weken daarvoor in Wenen en Salzburg, maar inmiddels terug in Wolphaartsdijk. Niet voor lang, want in november en december toert hij met het Don KosakenChor Russland door Nederland, België en Duitsland. Volgende week vrijdag (6 december) staan Verhoeff en zijn Kozakken in de Nicolauskerk in zijn woonplaats.

Het is niet de eerste keer dat hij de kerk aandoet. “Het is voor ons een intieme plek met een uitstekende akoestiek”, zegt Marcel Verhoeff. De dirigent, die elf jaar geleden verhuisde naar Wolphaartsdijk, ziet tijdens zulk soort optredens niet alleen maar bekenden in de zaal zitten. “De bezoekers komen van heinde en verre, ook naar Wolphaartsdijk.”

Wereldwijd

Het zegt iets over de populariteit van het Don KosakenChor Russland dat in 1992 is opgericht. Het is wereldwijd één van de bekendste koren en treedt overal op. Zo heeft Verhoeff onder meer in grote theaters in Amsterdam, Stuttgart, Hamburg, Antalya en natuurlijk thuisbasis Moskou voor de groep van twintig Russische zangers gestaan. “We kunnen overal spelen, of het nu de Nicolauskerk is of het Concertgebouw. Ik vind het mooi om te zien als mensen met een glimlach de zaal verlaten."

Negatief

Verhoeff is dirigent sinds 1993. In de loop der jaren is hij de zangers als familie gaan zien. “Ik ben één met de jongens en voel me sowieso erg thuis in Rusland. Vaak wordt er een negatief beeld geschetst van de Russen, maar ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtvolk is. Het zijn warme mensen, die een sterke band hebben met hun familie. Als je met ze omgaat leer je de Russische ziel beetje bij beetje kennen. Toen ik in Zeeland kwam wonen, zeiden mensen dat Zeeuwen erg stug zouden zijn. Ik vind eerder het tegenovergestelde. Zeeuwen zijn recht door zee en erg betrokken bij hun familie. In dat opzicht lijken ze op Russen. Ook hier voelen mijn vrouw en ik ons thuis.”

Kalinka

De komende weken is Verhoeff niet vaak thuis te vinden. Hij trekt met de kozakken en muzikanten van het Instrumental Soloists Ensemble 'Philarmonia' langs theaters en concertzalen in Nederland, België en Duitsland met de voorstelling 'The soul of Russia’.

Het koor zingt orthodoxe gezangen, ballades, werken van bijvoorbeeld Tsjaikovski en Rachmaninov en Russische volksliederen. “Er is ontzettend veel Russische muziek die mensen nog niet kennen. Natuurlijk spelen we ‘Kalinka’, maar er is veel meer. Dat willen we laten horen. Er is een lach en een traan. De muziek is ontzettend puur. Je hoort de ziel van de Rus terug in dit programma.” Verhoeff stelt het programma samen in overleg met de zangers. “De Russische muziek is een onuitputtelijke bron. Ook ik leer nog nieuwe dingen kennen, bijvoorbeeld als een zanger met een liedje komt dat bij zijn grootmoeder in de la lag. Daardoor blijft het leuk. Ik prijs me gelukkig.”

Kaarten

Het optreden in Wolphaartsdijk begint volgende week vrijdag om 20.00 uur. De kerk gaat om 19.30 uur open. Kaarten zijn te koop via www.donkosak.com/nl.concerten en bij de MCD-supermarkt in het dorp.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief