Jaap Sinke in het centrum van Krabbendijke, waarvoor Dieter, Luuk, Jodi (vlnr) een goot ontworpen. FOTO JESSICA ROVERS
Jaap Sinke in het centrum van Krabbendijke, waarvoor Dieter, Luuk, Jodi (vlnr) een goot ontworpen. FOTO JESSICA ROVERS (Foto: Jessica Rovers)

'Mooi om samen mensen verder te helpen'

KRUININGEN - Schrijven, fotograferen, vrijwilligerswerk...Jaap Sinke heeft een kast vol plannen waar hij na 1 april graag induikt. De 63-jarige SGP’er stopt dan na veertien jaar als wethouder van de gemeente Reimerswaal. “Het is mooi geweest”, zegt hij over het besluit dat hij vorige week naar buiten bracht. “Maar ik ga deze fantastische baan zeker missen.”


Zijn terugtreden noemt Jaap Sinke geen impulsieve beslissing, wel een moeilijke. Hij heeft er meerdere redenen voor. “Allereerst de sterk toegenomen werkdruk”, vertelt hij. “De laatste anderhalf jaar liep het soms de spuigaten uit. Met name vorig jaar was het drukker dan ooit. Te vaak moesten er zaken ‘onder stoom en kokend water’ geregeld worden.”

Jip en Janneke-taal

De vertrekkende wethouder verklaart de drukte onder meer door de actieve inwoners en ondernemers in Reimerswaal. “Er zijn veel burgers die iets willen en ook allerlei bedrijven die plannen hebben voor het buitengebied.” Zo boog Sinke zich de afgelopen tijd over grote projecten als de aanleg van de 380kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland, de aanpak voor de Zanddijk tussen Kruiningen en Yerseke en de plannen voor zonneparken in het buitengebied en de biovergister bij Rilland. “Daarbij worden dossiers steeds complexer, juridischer. Je hebt vaker met advocaten te maken. Als je dan geen juridische achtergrond hebt (Sinke komt uit het onderwijs, redactie), dan kost het soms veel tijd om zaken goed te begrijpen, zodat je ze ook in Jip en Janneke-taal kunt uitleggen, bijvoorbeeld in de gemeenteraad. Dat is niet erg, maar ook bij vergaderingen tot na middernacht moet ik er de volgende morgen weer uitgerust staan. Dat wringt soms. Het werk groeide me af en toe boven het hoofd.”

Uitdagingen

Sinke concludeert dat het nu, ook met zijn leeftijd van bijna 64 jaar en halverwege de zittingsperiode, een goed moment is om het stokje over te dragen. “De komende twee jaar zijn er voor mijn opvolger nog genoeg uitdagingen.” De naam van de kandidaat-wethouder maakt de SGP waarschijnlijk binnen twee weken bekend. “Ik ben daarbij niet betrokken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat er een goede opvolger komt.”

Ideeën

Dan krijgt Sinke na veertien jaar wethouderschap en daarvoor twaalf jaar gemeenteraadslid tijd om andere dingen te doen. “Ik heb een kast vol ideeën. Ik schrijf graag en wil verhalen publiceren. Ook fotografeer ik al veertig jaar, door het hele land. Vooral kerken. Ik heb zo’n 40.000, 50.000 foto’s in mijn archief en wil die graag goed bewaren voor het nageslacht.” Ook ziet Sinke uit naar vrijwilligerswerk en meer tijd hebben voor familie en andere sociale contacten. “Mijn vrouw en ik fietsen graag. Zij heeft in al die jaren nooit gemopperd dat ik zo vaak weg was. Daar heb ik respect voor. Ze zei juist ‘fijn dat je thuis bent’ als ik een avond geen afspraken had.”

Helpen

Jaap Sinke, geboren in de Noordoostpolder, woont al veertig jaar in Krabbendijke. Hij heeft vele jaren in het onderwijs gewerkt, als leraar en later ook als directeur. Al sinds 1979 woont Sinke Reimerswaalse gemeenteraadsvergaderingen bij, eerst als regiocorrespondent voor het Reformatorisch Dagblad. Later werd hij gemeenteraadslid in Reimerswaal en daarna wethouder. “De gemeente Reimerswaal is dus een wezenlijk onderdeel van mijn leven. Ik zal dit werk ook zeker missen. Ik heb geweldige collega’s en mocht aan vele plannen meewerken. Het is moeilijk om een mijlpaal te noemen, maar ik heb altijd erg genoten van mét elkaar mensen verder helpen. Bijvoorbeeld als je met een voorziening een gezin redt of een bedrijf helpt waar veertig, vijftig mensen hun boterham verdienen. Het is mooi dat ik hieraan mijn steentje mocht bijdragen.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief