Maarten Both is de beoogd nieuwe SGP-wethouder voor de gemeente Reimerswaal.
Maarten Both is de beoogd nieuwe SGP-wethouder voor de gemeente Reimerswaal. (Anne-Ruth Fotografie)

Maarten Both wil het als wethouder samen doen

KRUININGEN - Als de gemeenteraad instemt, volgt Maarten Both in april Jaap Sinke op als wethouder van de gemeente Reimerswaal. Both hoopt van ganser harte op een ‘ja’, want het wethouderschap lijkt de 45-jarige Kruininger - nu nog SGP-fractievoorzitter in Reimerswaal - een mooie, verantwoordelijke taak. “Ik wil graag vanuit het college werken aan de uitdagingen voor onze gemeente”, zegt Both. En dat sámen met alle partijen, benadrukt hij. “Je hebt elkaar nodig.”


SGP Reimerswaal maakte woensdag bekend Maarten Both voor te dragen als nieuwe wethouder. Hij is de beoogd opvolger van Jaap Sinke, die per 1 april na veertien jaar zijn functie neerlegt. Voorzitter John Dorst van SGP Reimerswaal laat weten dat er binnen de partij brede steun is voor Both als wethouder. ‘We hebben alle vertrouwen in hem en zijn blij dat we binnen de gemeente een kandidaat hebben gevonden’, aldus Dorst.

Docent

Maarten Both is geboren in het Zuid-Hollandse Bodegraven en woont inmiddels tien jaar in Kruiningen. Hij is getrouwd en vader van vijf kinderen. Both werkt als docent op het Calvijn College in Krabbendijke en als examenontwikkelaar bij het Cito (Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling). “Ik geef PIE, Produceren, Installeren & Energie, en natuur- en scheikunde op het vmbo”, vertelt Both. Van het onderwijs moet hij afscheid nemen als hij als wethouder wordt. “Ik zal het zeker missen om voor de klas te staan, maar er komen hopelijk mooie, nieuwe dingen voor terug.”

Maatschappijleer

Het wethouderschap is dan nieuw voor hem, de politiek is dat allerminst. In 2002, op zijn 27e, werd hij al gemeenteraadslid, in de toenmalige Zuid-Hollandse gemeente Nederlek, waartoe zijn woonplaats Krimpen aan de Lek behoorde. Both was daar raadslid tot 2010, toen hij voor zijn werk verhuisde naar Kruiningen. Hier raakte hij in 2012 betrokken bij de SGP, de eerste jaren op de achtergrond. Sinds mei 2018 is hij lid van de gemeenteraad en fractievoorzitter van SGP Reimerswaal. “Ik kom niet uit een politiek nest, maar ben wel al lang geïnteresseerd in politiek, vond op school bijvoorbeeld maatschappijleer leuk.”

Blind

Binnen SGP Reimerswaal maakt Both snel carrière. In 2018 werd hij naast raadslid meteen fractievoorzitter en nu schuift zijn partij hem naar voren als dagelijks bestuurder. “Ik ben dankbaar voor de brede steun binnen de SGP en kijk uit naar een goede samenwerking met de inwoners, gemeenteraad, collegeleden en ambtenaren.” Een wethouder doet het in Boths ogen goed als hij het coalitieakkoord uitvoert zonder blind te zijn voor de ontwikkelingen en rekening houdt met de verhoudingen in de gemeenteraad. “Je moet plannen niet alleen kunnen uitleggen in de coalitie en aan je eigen achterban, maar ook aan de andere partijen. Hier is de SGP de grootste, maar ik heb het ook meegemaakt om lid van de kleinste partij te zijn en dat je mening er niet toe deed. Maar je moet het samen doen en alle argumenten meewegen.”

Passie

Sinds hij en zijn gezin in 2010 in Kruiningen neerstreken, heeft Both Reimerswaal goed leren kennen én waarderen. “We wilden als gezin de Randstad verlaten en hier bevalt de rust en ruimte ons uitstekend. Het viel me ook op dat de mensen zich hier echt Zeeuw voelen en verbonden aan hun woonplaats. Dat is in Zuid-Holland veel minder. Ieder dorp in Reimerswaal heeft haar eigen karakter en die passie van de bewoners voor hun dorp vind ik heel mooi. Dat maakt de gemeente uniek en daarvoor zet ik mij graag in als wethouder. De inwoners van Reimerswaal kunnen op mij rekenen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Bezorgers

Vlissingen

Bezorgers

Middelburg

Parttime chauffeurs

Goes

Bezorgers

Goes

Meewerkend voorman revisie-afdeling

Krabbendijke of op locatie