Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Bevelandse gemeenten en Tholen willen nog nauwer samenwerken

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De gemeenten op de Bevelanden en Tholen willen nog nauwer samenwerken op het gebied van wonen, werken en recreëren.

Ze willen de regio duidelijk neerzetten als het ‘Hart van Zeeland’ en hem sterk ‘sterk, aantrekkelijk en vitaal’ houden. “Haal de Bevelanden weg en je hebt heel weinig Zeeland over”, zegt Kees Weststrate, wethouder van de gemeente Borsele en voorzitter van Bestuurlijk Platform De Bevelanden. “We voelen de behoefte om samen te werken en de afgelopen jaren is bewezen dat het heel goed gaat. We hebben vertrouwen in elkaar en beseffen dat samenwerking nodig is. Neem de woonvisie. Als je me het een paar jaar geleden had gevraagd had ik niet durven denken dat deze er zou zijn.”

Dorpje

Ook inwoners plukken de vruchten van de samenwerking. “Ze merken bijvoorbeeld dat ze wat wonen betreft kunnen kiezen tussen een stedelijk gebied als Goes of een rustig, enigszins toeristisch dorpje als Hoedekenskerke. En op het gebied van bedrijven werken we ook samen in plaats van elkaar te beconcurreren. Zo voorkomen we dat ondernemers gaan shoppen. We willen elkaar niet de tent uitvechten. We moeten niet ontkennen dat Goes heel veel voorzieningen heeft, maar die kun je niet los zien van de rest van het prachtige hart. We willen de balans op de Bevelanden goed in de gaten houden.”

Agenda

In het verleden is een strategische agenda gemaakt, waarin staat dat de Bevelanden een knooppunt is en een plek is voor ontmoeting en verblijf van inwoners, bezoekers en bedrijven. Ook zijn er afspraken over de woningbouw en spreiding van bedrijventerreinen. Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal en Tholen werken nu echter samen aan een overkoepelende regiovisie.

Weststrate heeft nog geen enkele behoefte aan één Bevelandse gemeente en ziet ook niet veel in een model zoals de Drechtsteden. “Een deel van het succes is de verdienste van het platform en hoe het is ingericht. We doen alles stap voor stap. Dat werkt heel erg goed, maar het kan in de toekomst veranderen.”  


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief