zeelandhallen-large
zeelandhallen-large

Zeelandhallen weer in beeld als noodopvanglocatie voor asielzoekers

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De gemeenteraad heeft het laatste woord, maar de kans lijkt groot dat de Zeelandhallen in Goes tussen maart en oktober opnieuw een tijdelijke noodopvanglocatie wordt voor vluchtelingen.

Het complex op bedrijventerrein De Poel was dat eerder in 2015 en 2016.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft aan de gemeente Goes gevraagd of de Zeelandhallen opnieuw kan dienen als noodopvang. Goes wil maximaal 350 mensen opvangen in één hal. “Dat is een aantal wat de politie goed aan kan”, zegt burgemeester Margo Mulder, die de omliggende bedrijven heeft ingelicht.

Behoefte

Een iets hogere instroom van vluchtelingen, onderbezetting bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de slechte doorstroming van statushouders naar woningen zijn enkele van de oorzaken van de behoefte aan tijdelijke opvang. “De tijdelijke extra opvangplekken die nodig zijn en onze ervaringen als Goes met vluchtelingenopvang maakt dat wij welwillend staan tegenover het verzoek van het COA. Het is niet nieuw. Goes heeft er altijd voor open gestaan, maar we willen de procedure goed doorlopen.”

Voorwaarden

De raad neemt donderdag 19 maart dan ook een beslissing over het verzoek. “De noodopvang gebeurt wel op onze voorwaarden”, is de burgemeester duidelijk. Zo wil Goes geen vluchtelingen uit ‘spoor 2’, ‘veiligelanders’ zoals ze in de volksmond heten. “Ook zijn mensen die op de lijst van overlastgevers staan niet welkom.”

Asielzoekerscentrum 

Naast de noodopvang in 2015 en 2016 heeft Goes tussen 2011 en 2019 een asielzoekerscentrum gehad aan de Albert Plesmanweg. Tussen  2011 en 2018 was het een gezinslocatie waar uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen onder de achttien jaar werden opgevangen. De deuren hiervan gingen dicht in de zomer van 2018, maar na een paar maanden opende op dezelfde plek een regulier asielzoekerscentrum. Dat is tot vorig jaar open geweest.

De gebouwen staan er nog, maar de noodopvang kan daar niet plaatsvinden, omdat het bestemmingsplan dat niet meer toelaat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief