Fons Naterop is nog maar net waarnemend burgemeester in Kapelle.
Fons Naterop is nog maar net waarnemend burgemeester in Kapelle.

Surrealistische kennismaking met Kapelle voor Fons Naterop

Door: Britta Janssen Actueel

KAPELLE - Volop zijn nieuwe gemeente Kapelle ontdekkend, gooide de uitbraak van het coronavirus de agenda van waarnemend burgemeester Fons Naterop totaal om. “De kennismaking verloopt anders dan ik me had voorgesteld”, vertelt Naterop woensdag. “Maar ik zie door de situatie inmiddels ook positieve ontwikkelingen ontstaan.”

Zo’n twee weken lang kon de nieuwe waarnemend burgemeester kennismaken met Kapelle zoals hij dat voor ogen had. De ambtenaren in het gemeentehuis ontmoeten, hadden schudden met inwoners en ondernemers en praten met gemeenteraadsleden en de wethouders. “Dan ineens valt het coronavirus als een deken over Nederland heen. Surrealistisch”, zegt Naterop. 

Geschrapt

Door de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het virus in Nederland zoveel mogelijk te beperken, werken bijvoorbeeld ambtenaren thuis en is de gemeenteraadsvergadering geschrapt. “Gelukkig zijn er geen dringende zaken op het moment.” 

Het college van burgemeester en wethouders vergadert voorlopig nog wel. En iedere dag bespreekt de burgemeester de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. 

Knel

Het is snel schakelen voor Naterop, in zijn nieuwe functie en in een nieuwe omgeving die hij, wonend in het Noord-Brabantse Babyloniënbroek, nog niet op zijn duimpje kent. “Ik sta nog wat op afstand, en dat is best vervelend. Ik merk wel dat de mensen in Kapelle enorm betrokken zijn. Velen komen in actie, zoals de kerken die diensten schrappen en proberen die op een andere manier te organiseren. Chapeau. Die eigen verantwoordelijkheid wordt goed opgepakt. Wel is er een kleine groep mensen die zich ontredderd voelt. Het is belangrijk dat we naar hen omkijken. Bijvoorbeeld de vrijwilligers van Cederhof zetten zich al in voor deze kwetsbare mensen. Dat is pure klasse.”

De gemeente staat klaar voor de inwoners en ondernemers, zegt Naterop. “Ik neem bijvoorbeeld contact op met ondernemers en organisaties die in de knel dreigen te raken.” 

Appèl

De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, hebben verstrekkende gevolgen, maar zijn noodzakelijk, benadrukt Naterop. “Ik doe een appèl op de Kapellenaren voor “sociale onthouding”, het minimaliseren van sociale contacten. Alles staat – terecht – in het teken van het temmen van het virus en het beschermen van de kwetsbare mensen.” Toch omkijken naar elkaar, en kwetsbare mensen in het bijzonder, kan dan onder meer via de telefoon en mail en door boodschappen of een maaltijd in de tuin te zetten.

Zorgen

“De kennismaking verloopt niet zoals ik had gedacht, maar ik zie dat Kapellenaren vanuit hun hart mooie initiatieven opzetten. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar kijken wel naar elkaar om. Maar ik maak me ook zorgen. Hoe gaat de corona-uitbraak zich verder ontwikkelen? Hoe houden mensen deze situatie vol? Als vijftig tot zestig procent van de bevolking het virus gaat krijgen, hoop ik dat een piek in nieuwe besmettingen afvlakt door de sociale onthouding.” Dat is het scenario dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samen met andere deskundigen schetst in hun adviezen aan het kabinet. “We staan als overheden pal achter het RIVM en de wetenschap. Daarin moeten we vertrouwen hebben.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief