Afbeelding
Foto: Pieter Beunder

35.000 gerbera’s fleuren Zeeland op

Door: Britta Janssen Actueel

KAPELLE - In deze coronacrisis komen sommige mensen op een bijzondere manier in actie om het verschil te maken.

Nog enigszins verbaasd staat Marius Mans, van Mans Flowers in Brakel, de duizenden gerbera’s na te kijken die tijdens deze crisisperiode onverwachts toch zijn bedrijf verlaten. De vele bloemen vormen een mooi, vrolijk en fleurig geheel en juist dit symboliseert zijn actie. Mans vertelt dat hij vorige week werd gebeld door Adriana Beunder uit Kapelle. Ze vertelde dat ze had gehoord over de problemen bij tuinders en wilde graag helpen. Mans vertelt eerlijk: “Ik heb gevraagd, hoe zie je dit voor je? En ik dacht bij mezelf, zij heeft geen idee van de omvang van het probleem. Ik had dus geen enkele verwachting en dacht, elke bos gerbera’s die verkocht wordt, is meegenomen, dus doe je best.”

Verbazing

Inmiddels spreekt hij vol verbazing: “Ik vind dit zo gaaf om mee te maken, dat zoiets kleins van één betrokkene zo groot kan worden. Ik heb te klein gedacht. Wij zijn business-to-business gewend. Natuurlijk lees ik over problemen die er binnen bedrijven zijn. Ik sponsor een goed doel of geef aan een collecte, maar pak niet zelf de telefoon om iets te kunnen betekenen voor een ander. Dat heb ik hiervan zeker geleerd.”

Alleenstaanden

Beunder vond het akelig om in het nieuws te zien dat zoveel bloemen vernietigd werden, vertelt ze. “Ik zei tegen mijn man, je zou toch door het hele huis bloemen neerzetten, tot op de wc. Het idee ontstond om bloemen te bezorgen bij alleenstaande mensen in mijn omgeving. Ik deelde dit met mijn wijkgenoot Wim en we besloten het groter aan te pakken en samen een lijst te maken met adressen. Toen we daarmee bezig waren, dachten we, eigenlijk moeten we vragen of de andere twaalf wijken van onze kerkelijke gemeente uit Goes ook meedoen.” Verbaasd vertelt ze dat die ook enthousiast waren en daarna volgden meerdere kerken uit de regio en via een vriendin sloot ook de Lionsclub uit Goes aan. Het resultaat is een bestelling van 1700 bossen bloemen.

Hoe kwam Beunder bij een tuinder in de Bommelerwaard? “Mijn man werkt in agrisector. Zo kwamen we aan contacten, want op de Zeeuwse eilanden zijn er weinig telers met voorjaarsbloemen. Ik nam contact op en vroeg eerlijk; heb jij er wat aan als ik misschien honderdvijftig bossen verkoop? Hij antwoordde; alle beetjes helpen, dus doe je best! En dat heb ik gedaan”, antwoordt ze nu lachend.

Transportbedrijf

Mans had geen transport richting Zeeland, maar via contacten van wijkgenoot Wim vervoerde een transportbedrijf de bloemen kosteloos. Jan Willem van der Voorden uit Goes zegt; “Ik dacht, dit ritje doe ik zelf. Veel transport staat stil.” Ook voor hem als transportondernemer is het bijzonder om een schakel in dit initiatief te zijn. Mans kijkt stralend, maar vooral ook dankbaar toe, als de ruim 35.000 gerbera’s de Bommelerwaard verlaten. “Wij gaan Zeeland opfleuren”, zegt Van der Voorden.

BIJDRAGE MARIELLE PELLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief