Afbeelding
Foto: Britta Janssen

Lintjesregen daalt neer op negen inwoners Reimerswaal

Door: Britta Janssen Actueel

KRUININGEN - De lintjesregen levert dit jaar negen inwoners van de gemeente Reimerswaal een koninklijke onderscheiding op. Mevrouw Meijden-de Dreu en de heren Sinke en Van Gorsel zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heren Nieuwenhuize, Laban, Janssen, Sinke, Geense en De Koeijer zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij werden vrijdagmorgen alle negen met dit nieuws verrast door een telefoontje van burgemeester José van Egmond.

De coronamaatregelen lieten een feestelijke lintjesregen vrijdagmorgen niet toe. De gedecoreerden krijgen hun koninklijke onderscheiding later uitgereikt. 

Meijden-de Dreu

Mevrouw Meijden-de Dreu uit Yerseke heeft een grote bijdrage geleverd aan de lokale samenleving, in de vorm van gemeenteraadslid, vrijwilligerswerk op cultureel vlak, maatschappelijke initiatieven als burendag en voor plattelandsvrouwen en betrokkenheid bij de stembureaus. Daarnaast heeft ze provinciaal en landelijk zitting gehad in verschillende besturen voor de belangen van vrouwen. Ook is ze betrokken bij de landelijke commissie Cultuur, van waaruit activiteiten op het brede terrein van cultuur zijn georganiseerd.

Van Gorsel

Wim van Gorsel uit Rilland zet zich via verschillende organisaties in voor Rilland, voor jong en oud. Ook werkt hij aan regio-overstijgende zaken met betrekking tot duurzaamheid, water en tankstations. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de landbouwontwikkeling in Zeeland en maakt zich hard voor het behoud van voldoende zoet water voor de zuidwestelijke delta. Daarnaast betekende hij met zijn bedrijf veel voor de ontwikkeling van duurzame energie, door als eerste het certificaat duurzaam koolzaad voor biodiesel te behalen. Van Gorsel maakt deel uit van het bestuur van de grootste belangenbehartiger in de branche van tankstations (BETA). Door zijn bijdrage is het contact vanuit BETA met de politiek (Tweede Kamer) structureel.

Sinke

Jaap Sinke uit Krabbendijke, die deze maand afscheid nam van het wethouderschap in Reimerswaal, heeft veel vrijwilligerswerk op zijn naam staan. Hij stak veel vrije tijd in het schrijven van artikelen, boeken en fotograferen. De gereformeerde gemeenten en kerkgebouwen hebben zijn bijzondere aandacht. Hij heeft in de loop der jaren veel kennis opgebouwd en binnen kerkelijk Nederland breed gewaardeerde werken gepubliceerd. Ook zijn sommige werken vertaald en in het buitenland gepubliceerd. Zijn royale, alom gewaardeerde kennis van de kerkgeschiedenis heeft hem binnen de kerkelijke kring én daarbuiten, tot een vraagbaak en 'bekende Nederlander' gemaakt, aldus de gemeente Reimerswaal. Daarnaast was Sinke twaalf jaar raadslid en veertien jaar wethouder in Reimerswaal voor de SGP. 

Geense

Meneer Geense uit Yerseke ontving zijn onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Gereformeerde Gemeente in Yerseke. In het bijzonder heeft hij zich ingezet voor de jeugd van deze gemeente.

De Koeijer

Meneer De Koeijer uit Yerseke heeft zich vele jaren ingezet voor de Hervormde kerk in Yerseke en was 37 jaar penningmeester van de vogelvereniging, waarvan hij vijftig jaar lid is. Naast de bestuursfuncties die hij bekleedde, is hij nog steeds een waardevol lid voor de kerk, vogelvereniging, houtsnijclub en kunstkring.

Janssen

Meneer Janssen uit Oostdijk is volgens de gemeente een gedreven voorzitter van dorpsraad Oostdijk. Hij heeft zich vele jaren ingezet voor het project De Putter, een dagbesteding in de vorm van een winkel, koffiehoek en bibliotheek. Mede door zijn inspanning is Oostdijk een prachtige voorziening rijker en staat de stichting er goed voor, aldus de gemeente.

Laban

Meneer Laban uit Yerseke was ongeveer 45 jaar actief bestuurslid van korfbalvereniging Volharding. Maar liefst 25 jaar was hij voorzitter van de vereniging. Hij is een echte ambassadeur voor de korfbalsport, aldus de gemeente. Daarnaast levert hij al jaren een belangrijke bijdrage voor de VVD Reimerswaal en gemeenteraad.

Nieuwenhuize

Meneer Nieuwenhuize uit Yerseke zet zich al meer dan twintig jaar in voor de jeugd van de Gereformeerde gemeente. Lange tijd leidde hij het jeugdkoor. Hij is nog steeds actief bij de organisatie voor de jeugdvereniging.

Sinke

Meneer Sinke uit Yerseke zet zich al vele jaren op allerlei manieren in voor de medemens. Als beleidsmaker, organisator, meedenker en ook voor tal van fysieke activiteiten in Reimerswaal. Zo organiseerde hij zowel provinciaal als lokaal zangavonden. Hij heeft veel betekend voor de Schriftelijke Bijbel Cursus en voor het zomerkamp van de jeugdvereniging.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief