'Mensen verbinden is juist nu extra belangrijk'
Een optocht met versierde fietsen zit er dit jaar niet in.
Een optocht met versierde fietsen zit er dit jaar niet in. (Foto: Annet Eekman )

'Mensen verbinden is juist nu extra belangrijk'

De oranjeverenigingen in Zeeland hadden hun draaiboek voor Koningsdag al lang klaar liggen, maar door de coronacrisis kon die weer de kast in. Toch gingen de meeste verenigingen niet bij de pakken neerzitten en hebben een alternatief programma opgesteld voor ‘Woningsdag’ maandag.


Zo vragen oranjeverenigingen inwoners hun huis te versieren of de vlag uit te hangen.

Kroontjesroute

Annelies Baarends van Stichting Rondom de Stenen Brug in Goes laat weten dat er in Goes toch activiteiten zijn. De Avond van 't Kloppend Hart, die normaal gesproken plaatsvindt in Café Baarends voorafgaand aan Koningsdag, is verplaatst naar 29 augustus. “We hebben vanaf maandag 27 april tot en met dinsdag 5 mei een Kroontjesroute rondom onze veste, waarbij letters gevonden kunnen worden die een woord vormen." Tot maandag (27 april) 15.00 uur kunnen kinderen hun allermooiste koningskroon inleveren bij boekhandel De Koperen Tuin. "We vragen de burgemeester de mooiste drie kroontjes te kiezen." Ook zijn er twee fotowedstrijden: maak een foto van je gezin op Koningsdag en maak een foto van de mooiste vrijmarkt op een kleedje. "We proberen die dag zoveel mogelijk foto’s te printen en voor het raam van Café Baarends te hangen.” Alle inzendingen kunnen gemaild worden naar: info@rondomdestenenbrug.nl. In totaal zullen er twaalf prijswinnaars zijn. Zij krijgen een cadeaubon van vijfentwintig euro om te besteden bij de middenstand van Goes. “Op deze manier proberen we hen ook een beetje te ondersteunen.”

Met hulp van Stichting Stichtlicht kleuren de ringen van de televisietoren oranje van 25 april tot en met 5 mei. “In de ochtend van Koningsdag speelt gitarist Luc Oggel vanaf hier het Wilhelmus.”

Hart

Saskia Houtekamer van Oranjevereniging Wemeldinge vindt het jammer dat de geplande viering niet door kan gaan, maar staat honderd procent achter het besluit. “Het is belangrijker dat iedereen gezond blijft en we gaan er gewoon van uit dat het volgend jaar een extra groot feest wordt. We vieren het eens in de vijf jaar en hebben het programma, inclusief bands, lichtjesroute en de optocht, in zijn geheel kunnen verplaatsen naar 2021. Ook het thema 'Natuur' blijft hetzelfde. Alle buurtverenigingen kunnen hiermee volgend jaar lekker los gaan. Wel willen we voor dit jaar heel Wemeldinge oproepen om de vlag uit te hangen en de huizen te versieren. Hiermee willen we mensen die te maken hebben met corona en mensen die in de zorg werken een hart onder de riem steken.”

Proosten

Wat Hans Burgs van Oranjevereniging Oostkapelle betreft is dit het belangrijkste aspect van Koningsdag dit jaar: “Koningdag is altijd al een dag van verbinding, maar dat is nu nog meer het geval. We willen mensen dan ook vragen extra te vlaggen en hun huizen te versieren. Om 10.00 uur kunnen we allemaal het Wilhelmus zingen. Op onze sociale media-kanalen plaatsen we foto's uit de oude doos. Om 16.00 uur willen we proosten op de koning en willen we vragen of mensen hiervan een foto willen maken en deze willen opsturen, zodat we die kunnen posten. De oranjevereniging hoort gewoon bij het dorp en wordt ook zeer gewaardeerd. Misschien dat we volgend jaar wat extra's doen, maar we gaan eerst maar eens proberen Koningsdag 2020 zo goed mogelijk door te komen met z'n allen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>