Jacques Roeland met zijn eerste boek.
Jacques Roeland met zijn eerste boek. Foto: Privébezit

Oorlogsroman begint in Vlissingen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – Het verhaal van de op 1 mei verschenen roman ‘Wouter – van student tot onderduiker’ begint bij zeevaartschool De Ruyter in Vlissingen, in de zomer van 1941. Jacques Roeland (68) uit Gorinchem is gepensioneerd basisschooldocent en debuteert met dit boek als schrijver. 

Roelands schoonvader vertelde mondjesmaat over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb zijn verhalen altijd boeiend gevonden”, vertelt de kersverse schrijver. “Zo verbleef hij als zeevaartschoolstudent in het internaat in Vlissingen toen de Duitsers het gebouw vorderde, waardoor de opleiding naar Nijmegen verhuisde. Ook vertelde hij over zijn tijd als onderduiker bij een doktersfamilie in Aalten, maar over de tijd in het werkkamp in Schwinemünde aan de Oostzee bij de Poolse grens, zei hij nooit iets.”

Onbekend

Gefascineerd door het onbekende verleden van zijn schoonvader ging Roeland zeven jaar na zijn dood op zoek naar zijn schoonvader. Hij sprak met zijn schoonmoeder en vond het boek ‘De oproep’, waarin Mariëlle Foncke het leven van oorlogsarbeiders in Duitsland beschrijft. “Dat boek heeft me veel inzicht gegeven in het leven op de scheepswerf in Schwinemünde. Het waren vooral jongemannen die daar te werk werden gesteld en ze probeerden er samen het beste van te maken.” De gevonden informatie wilde Roeland samenvoegen tot een verslag voor de familie. Maar er bleek te veel onduidelijk om er een samenhangend verhaal van te maken. “Ik besloot het verhaal van mijn schoonvader te gebruiken als inspiratiebron voor een roman en de leemtes op te vullen met de informatie die ik uit bronnen heb kunnen halen. Het was een lange zoektocht om het verhaal rond te krijgen en nu ligt er een spannende roman die ook leuke momenten laat zien.”

Eerbetoon

Hoofdpersoon Wouter is een adolescent die door de oorlog in onverwachte omstandigheden terecht komt. “Hij zit vast in de situatie, maar maakt daar wel het beste van. Zo spelen ze spelletjes in het werkkamp en leert Wouter een andere cultuur kennen als hij bij een doktersgezin in Aalten onderduikt.” Tijdens zijn vakantieverlof in Leiden, 1942, besluit Wouter om onder te duiken. Via de melkboer komt hij in contact met een verzetsman in Den Haag. Die regelt voor hem een onderduikadres bij een arts in Aalten. In dit gezin verblijft hij gedurende de oorlog. Met leuke, leerzame, enerverende en schokkende gebeurtenissen tot de bevrijding een feit is. “Het is geen “zwaar” oorlogsboek geworden, maar het geeft wel een ander realistisch beeld van de belevenissen van een jongvolwassene in oorlogstijd. In het kader van 75 jaar bevrijding is dit boek een eerbetoon aan mijn schoonvader.”

Meer informatie
Het boek ‘Wouter – van student tot onderduiker’ is te bestellen bij de plaatselijke boekhandel of via www.kelbo.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief