Wethouder Damen treedt af om politieke verhoudingen
Evert Damen legt zijn functie als wethouder voor de gemeente Kapelle neer.
Evert Damen legt zijn functie als wethouder voor de gemeente Kapelle neer. (Foto: Britta Janssen)

Wethouder Damen treedt af om politieke verhoudingen

KAPELLE - Evert Damen stopt als wethouder voor de gemeente Kapelle. Als reden noemt hij vrijdag de politiek bestuurlijke verhoudingen die 'de afgelopen jaren steeds meer onder druk komen te staan'. 


Damen was sinds 2010 wethouder in Kapelle voor het CDA. Eind 2018 legde hij zijn functie al tijdelijk neer vanwege gezondheidsredenen. Afgelopen najaar keerde hij terug in het college van burgemeester en wethouders. Vrijdag kwam naar buiten dat Damen na intensief overleg met zijn partij heeft besloten zijn wethouderschap neer te leggen. 

Spel

'In de afgelopen weken ben ik steeds sterker tot de conclusie gekomen dat het voor mij niet langer mogelijk is om met voldoende overtuiging en inzet wethouder te zijn', schrijft Damen in een verklaring. 'Dit heeft te maken met mijn eigen, sinds vorig jaar herstelde, gezondheid maar juist ook met de scherpere kijk die ik mede daardoor heb gekregen op de Kapelse politiek. De politiek bestuurlijke verhoudingen in de gemeente Kapelle zijn de afgelopen jaren steeds meer onder druk komen te staan, terwijl de huidige tijd en wens om als zelfstandige gemeente verder te gaan juist iets anders vraagt. Het zou meer moeten gaan om inhoud en gezamenlijke inzet en minder om het politieke spel. Dit alles maakt het voor mij niet langer mogelijk de soms lastige samenwerking in college en raad voort te zetten. Daarbij vind ik het ook belangrijk dat de gemeenteraad en de burgers van Kapelle recht hebben op een wethouder die zich wel voor de volle 100 procent kan inzetten.'

Mackintosh

Het CDA Kapelle betreurt Damens beslissing, maar erkent zijn waarnemingen, laat de partij weten. Ze wil zich voor haar leden en kiezers blijven inzetten voor verwezenlijking van haar verkiezingsprogramma. De CDA-fractie draagt Siwart Mackintosh, die Damen tijdens zijn ziekte ook al verving, voor als nieuwe wethouder. Als hij door de gemeenteraad wordt verkozen, neemt Maarten Hage zijn plaats in de gemeenteraad in.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>