Maria gaat onder meer de basisscholen langs om over de kinderburgemeestersverkiezing te vertellen.
Maria gaat onder meer de basisscholen langs om over de kinderburgemeestersverkiezing te vertellen. (Foto: )

Kersverse assistent-kinderburgemeester Maria stroomt over van enthousiasme

WAARDE - Maria Twigt (10) uit Waarde is sinds dinsdag assistente van burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal. Tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering beëdigde de burgemeester Maria en stelden raadsleden haar meteen allerlei vragen. Maria vond het alleen maar leuk. “Ze trokken me helemaal de politiek in.”


Bijvoorbeeld buurgemeente Kapelle heeft een kinderburgemeester - de elfjarige Steyn Almekinders - en Reimerswaal nog niet. Dat wilde Maria veranderen en ze besloot vorig jaar burgemeester Van Egmond een brief te sturen. “Ik wilde altijd al beroemd worden.” 

Nu kan Maria met haar nieuwe functie verder werken aan haar bekendheid. “Echt geweldig. Op mijn vijfde wilde ik dit al, toen ik de kinderburgemeester in Kapelle zag. Ik dacht dat alleen een dochter of zoon van de burgemeester dat kon worden, maar dat is helemaal niet zo.”

Ambtsketen

De burgemeester was onder de indruk van Maria’s brief. “Ze is enthousiast en zit vol ideeën”, schreef Van Egmond op haar Facebook-pagina. Ze stelde Maria graag aan als haar assistente. Omdat Reimerswaal nog geen officiële procedure heeft voor de selectie van een kinderburgemeester is Maria assistent-kinderburgemeester geworden. Ze denkt mee over de verkiezing en ontwerpt de ambtsketen voor de kinderburgemeester. Haar schets voor de juwelier heeft ze al klaar. “Alle dorpen komen erin terug. Voor Waarde de molen, voor Bath schepen, de crossbaan voor Rilland, skeeleren voor Krabbendijke, huttenbouwen voor Oostdijk, de mossel voor Yerseke, het gemeentehuis voor Kruiningen en de vuurtoren voor Hansweert.” Maria hoopt dat de kinderketen wat lichter wordt dan het exemplaar voor volwassenen. “Ik heb de ketting van de echte burgemeester omgehad en die was zwaar!”

Ouderen

Maria krijgt nog meer taken die haar aanspreken aan het kinderburgemeesterschap. “Dingen regelen vind ik leuk en ik wil heel graag een speciale dag houden voor ouderen. Dat is belangrijk, want sommige oude mensen zijn eenzaam. We moeten ons best voor hen doen. We kunnen bijvoorbeeld met andere kinderen erbij oud-Hollandse spelletjes doen of zingen. Ik heb al vaker gezongen voor mensen. Podiumvrees heb ik nooit gehad.”
Ook over milieu, veiligheid en beweging heeft de kersverse assistente zo haar ideeën en die wil ze graag bespreken met de burgemeester, raadsleden en ambtenaren.

Discussies

De selectieprocedure voor de kinderburgemeester vindt plaats in het laatste kwartaal van dit jaar. De eerste officieel gekozen kinderburgemeester gaat vanaf 1 januari aan het werk. “Als kinderburgemeester moet je goede ideeën hebben en vlot en netjes praten”, vindt Maria. Ze gaat, als de coronamaatregelen dat toelaten, scholen bezoeken om te vertellen over de verkiezing.
Nu Maria de politiek ontdekt, zou het zomaar kunnen dat ze daar later inrolt. “Ik vond de discussies in de gemeenteraadsvergadering grappig. En de meneer van de PvdA vroeg al meteen of ik lid wilde worden!”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>